Mærsk sætter offshore-rederi til salg

A.P. Møller-Mærsk vil sælge rederiet Esvagt for cirka fire milliarder kroner. Det sker, efter at en stærk uenighed med bl.a. tidligere fiskeriminister Kent Kirk tilsyneladende er løst.

Esvagt leverer sikkerhedsydelser offshore til eksempelvis boreplatforme i Nordsøen og Barentshavet. Esvagt har en flåde på 40 fartøjer og beskæftiger cirka 800 medarbejdere. Her ses serviceskibet Esvagt Aurora ved Esplanaden i Københavns Havn. Arkivfoto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topchef Nils Smedegaard Andersens store oprydning i A.P. Møller-Mærsk er langtfra ovre. Salget af olie- og shipping-konglomeratets store aktiepost i Danske Bank faldt på plads for bare et par uger siden. Men der er mere på vej.

Berlingske erfarer, at A.P. Møller - Mærsk nu sætter fart på en salgsproces i selskabet Esvagt, der har hjemme i Esbjerg og som leverer sikkerhedsydelser offshore til eksempelvis boreplatforme i Nordsøen og Barentshavet. Esvagt har en flåde på 40 fartøjer og beskæftiger cirka 800 medarbejdere.

A.P. Møller-Mærsk hyrede for godt en uge siden Danske Bank til at stå for salget af Esvagt, erfarer Berlingske fra flere kilder.

A.P. Møller-Mærsk ejer 75 procent af Esvagt, mens de resterende 25 procent ejes af bl.a. den tidligere fiskeriminister Kent Kirk, der er næstformand i bestyrelsen i Esvagt.

Netop det delte ejerskab med en stribe lokale Esbjerg-erhvervsfolk har givet udfordringer for Mærsk. De lokale medaktionærer har nemlig strittet imod et salg af Esvagt, fordi de gerne så selskabet blive i Esbjerg fremfor at ryge på udenlandske hænder.

»Striden med Kent Kirk og co. er blevet løst på en eller anden måde, så nu kan Mærsk endelig komme videre med et salg af Esvagt,« siger en kilde med kendskab til processen.

Ifølge Berlingskes kilder vil Esvagt, som i 2013 tjente 270 mio. kr. ud af en omsætning på små 900 mio. kr., blive sat til salg for cirka fire milliarder kroner. Den bundsolide og velindtjenende virksomhed er en oplagt sag for kapitalfonde at kigge på, vurderer en velinformeret kilde, som Berlingske har talt med.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Trond Westlie, der er koncern­finansdirektør i A.P. Møller-Mærsk og bestyrelsesformand i Esvagt. Presseafdelingen i A.P. Møller-Mærsk vil ikke kommentere Berlingskes oplysninger om, at salgsarbejdet er i gang, men oplyser dog:

»Vi støtter fuldt ud Esvagt og vækststrategien – også med den fornødne kapital til investeringer. Det betyder ikke, at Esvagt eller andre af Gruppens virksomheder uden for kerneaktiviteterne aldrig kan blive solgt, skulle der opstå en mulighed, som er bedre for dem og for A.P. Møller–Mærsk,« skriver pressekonsulent Mikkel Elbek Linnet i en e-mail til Berlingske.

Kent Kirk siger, at han ikke kender til, at A.P. Møller-Mærsk skulle være i gang med et salg af Esvagt.

»Det har jeg ikke hørt noget om. Jeg bor jo også herovre i Esbjerg. Jeg tror ikke, det har noget på sig. Vi driver forretning as usual, og det kører efter planerne. Både vi og hovedaktionæren er interesseret i at udvikle virksomheden,« siger Kent Kirk.

Men de tre fremtrædende Esbjerg-erhvervsfolk med Kirk i spidsen, som ejer de 25 procent af aktierne i Esvagt, har længe kæmpet mod et ejerskifte i virksomheden.

Allerede i efteråret 2013 var A.P. Møller-Mærsk i kontakt med en række storbanker om at sætte selskabet til salg. Dengang strandede salgsarbejdet på, at de ikke kunne blive enige i ejerkredsen.

Siden strammede Trond Westlie grebet om Esvagt, og i september sidste år satte han sig på formandsposten i selskabet. Efterfølgende har Mærsk-ledelsen fået trumfet sin vilje igennem, så der nu er enighed i ejerkredsen om, at Esvagt skal afhændes.

I løbet af januar i år kæmpede fem banker så om at sikre sig opgaven om at stå for at sælge Esvagt. De fem banker, som er Mærsks hovedbanker, var Nordea, Danske Bank, Handelsbanken, SEB og DnB Nord. To dage efter, at A.P. Møller- Mærsk offentliggjorde årsregnskab for 2014, valgte shipping- og oliekonglomeratet så Danske Bank til opgaven. Pudsigt nok skete det lige efter, at Mærsk havde solgt sine aktier i Danske Bank til A.P. Møller Holding i en historisk handel.

Ifølge Berlingskes oplysninger faldt valget bl.a. på Danske Bank, fordi det var Danske Bank, der viste sig at kunne tilbyde den bedste finansieringspakke til den nye køber, hvilket kan få stor betydning for prisen på Esvagt. Jo større gældsfinansiering, desto højere kan prisen ryge op, lyder rationalet.