Mærsk sælger Maersk Oil til franske Total for 47 milliarder kroner

A.P. Møller - Mærsk sælger Maersk Oil til franske Total for 47 milliarder kroner, som betales i aktier i den franske kæmpe og gennem overtagelse af gæld. Dermed er både DONG og Mærsk på vej ud af Nordsøen, men Total lover, at man vil forsætte med at udvikle den danske del af Nordsøen.

Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller – Mærsk tager i dag en historisk afsked med sin olie- og gasforretning. Det danske konglomerat oplyser på fondsbørsen, at man har solgt Maersk Oil til franske Total for 7,45 mia. dollar – svarende til 47 mia. kr.

Maersk Oil har været guldkalven i A.P. Møller – Mærsk-konglomeratet i mange år, men i forbindelse med sidste års strategiske gennemgang af konglomeratet blev det besluttet, at man vil satse på shipping og logistik, og at man derfor ville frasælge sine energiaktiviteter. Maersk Oil er den største bid i den proces, og dagens frasalg markerer dermed A.P. Møllers helt store skridt over mod et rent logistik-konglomerat.

Betalingen for Maersk Oil får A.P. Møller i form af aktier i Total svarende til en værdi på 31 mia. kr.. Total overtager desuden gæld for 15,8 mia. kr. og nedtagningsforpligtigelser for 18,34 mia. kr. Salget til Total er dog stadig underlagt myndighedsgodkendelse, men Mærsk og Total forventer at kunne lukke salget i første kvartal af 2018.

»I fastlæggelsen af den bedste fremtidige ejerskabsstruktur for Maersk Oil har det været bydende nødvendigt for at os, at evnerne og aktiverne skabt af Maersk Oil fortsætter med at blive udviklet, og at de langsigtede investeringer opretholdes, særligt i den danske del af Nordsøen,« siger Søren Skou, adm. direktør i A.P. Møller - Mærsk i en pressemeddelelse.

»Værdisættelsen af Maersk Oil og Totals forpligtigelse er et vidnesbyrd om kvaliteten og tilstanden i Maersk Oil. Derudover vil aftalen styrke den finansielle fleksibilitet i A.P. Møller - Mærsk og frigøre ressourcer til at fokusere vores fremtidige vækst inden for containershipping, havne og logistik.«

Maersk Oil har en stærk tilstedeværelse i Danmark, hvor man siden 1962 har haft eneret på at udvinde olie i første hele og sidenhen dele af Nordsøen, og i fondsbørsmeddelelsen siger Total, at Esbjerg og København vil blive center for det franske selskabs operationer i Danmark, Norge og Holland.

»Ved at sælge Total sikrer vi en fortsat dansk styrkeposition i Nordsøen baseret på Maersk Oils ledende position inden for teknologiudvikling og dens historik som en veldrevet, effektiv og betroet partner. Vigtigt er det, at Maersk Oil vil forblive tæt på sine teknologi- og innovationspartnere på danske tekniske institutioner og i olie og gas-serviceindustrien til fordel for alle parter,« siger vice-administrerende direktør i A.P. Møller - Mærsk og chef for Maersk Energy, Claus V. Hemmingsen.

Efter salget af Maersk Oil består energidelen af A.P. Møller nu af Maersk Drilling, Maersk Supply Services og Maersk Tankers.

Total og Maersk Oil er ikke fremmede, for de to selskaber var for et års tid siden i kamp om det store Al Shaheen-felt i Qatar, som Maersk Oil har drevet i 25 år. Det danske olieselskab blev dog skubbet af pinden, da driftstilladelsen skulle fornyes, og i stedet trak Total sig sejrrigt ud af den kamp. Total har ligeledes en stærk tilstedeværelse i Storbritannien, hvor Maersk Oil også er aktiv, og hvor man netop nu er i gang med at udvikle det store gasfelt Culzean.

Salget er Maersk Oil er det andet store oliesalg i Danmark på ganske kort tid, for i slutningen af maj afhændede DONG Energy sin olie- og gasforretning til britisk-schweziske Ineos. Begge handler mangler stadig myndighedsgodkendelse, men hvis de går igennem, vil der kun være Nordsøfonden tilbage som dansk deltager i Nordsøen. Og Nordsøfonden er vel at mærke ikke operatør nogen steder, og skal formentlig heller ikke være det. Totals adm. direktør Patrick Pouyanné siger dog i en pressemeddelelse, at Total vil optimere og udvikle den danske del af Nordsøen.

»Jeg byder Maersk Oil velkommen i Total-familien. Ved at bygge på Maersk Oils høje sikkerhedsstandarder, stærke tekniske lederskab, høje operationelle niveau og en stærk dansk arv, vil vi intensivere og accellerere skubbet mod at optimere og forlænge den danske produktion af olie og gas,« siger Patrick Pouyanné.

Tilførelsen af Maersk Oils styrker og høje aktivkvalitet til vor forretning vil skabe en ledende, international operatør i den nordvesteuropæiske offshore-region og gøre Danmark til et regionalt ankerpunkt for Totals Nordsø-forretning.«