Mærsk: Rater på containerfragt tager ny dukkert

Raterne for containerfragt fra Kina og ud i resten af verden faldt mærkbart i denne uge. Dermed er en stor del af de ratestigninger, som rederierne efter annoncerede ratestigninger kom igennem med i sidste uge, blevet udvisket.

Foto: SØREN HOLM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Raterne faldt i gennemsnit med 7,7 pct. i den forgangne uge, viser tal fra Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der dækker over spotpriser på fragt fra Shanghai til en stribe destinationer i verden. I sidste uge steg indekset 10,6 pct., da det lykkedes for rederierne at komme igennem med nogle af de ratestigninger, som de havde annonceret.

Generelt var der skuffelse over størrelsen af sidste uges stigning, og flere analytikere havde formentlig sat næsen op efter, at der også i denne uge vil være tale om stigninger som effekt af de annoncerede rateforhøjelser, som havde en dato per 1. december.

- Det er kun lykkedes rederierne at komme igennem med en mindre del af de ønskede rateforhøjelser. Vi forventer yderligere rateforhøjelser næste uge, men de svage tal understreger, at der fortsat er svag volumen og hård konkurrence, sagde Jesper Bamberger, aktierådgiver i Nordea, efter sidste uges ratetal.

En række rederier - herunder Maersk Line - havde varslet, at de ville hæve priserne med 1000 dollar per tyvefodscontainer fra 1. december på den vigtige handelsrute mellem Asien og Europa. På denne rute steg raterne i sidste uge med 87,8 pct. til 554 dollar per fragtet tyvefodscontainer.