Mærsk: Rater på Asien-Europa falder kraftigt igen

Endnu en gang falder containerfragtraterne på den vigtige handelsrute mellem Asien og Europa kraftigt.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spotraterne er dykket 25,9 pct. i denne uge, så spotprisen for at fragte en tyvefodscontainer (teu) fra Asien til Nordeuropa nu lyder på 518 dollar. Det viser tal fra SCFI-indekset ifølge The Journal of Commerce.

Raterne på ruten nåede i midten af juni et historisk lavpunkt, da de var nede i 205 dollar per container, hvilket var et niveau, som gjorde det umuligt for rederierne at tjene penge.

Siden har en række af de store rederier - inklusive A.P. Møller-Mærsks containerben Maersk Line - forsøgt at presse priserne op ved at hæve raterne. Det gjorde de senest med virkning fra 1. juli, hvor de store aktører løftede priserne med 900-1300 dollar per container.

Det fik i første omgang effekt med store stigninger i uge 26 og 27 til en spotrate på 879 dollar per teu, men fremgangen viste sig altså at være kortvarig, efter at raterne dykkede 20,5 pct. til 699 dollar sidste uge og altså faldt videre denne uge.

Allerede nu har en række af de største rederier, herunder danske Maersk Line og franske CMA CGM, varslet nye forsøg på at hæve raterne på den vigtige handelsrute med omkring 1000 dollar per tyvefodscontainer. Det skal ske 1. august.

Det samlede SCFI-indeks satte desuden rekord med det største procentvise fald nogensinde denne uge. Det skete med et dyk på 10,9 pct. til 593,20.

SCFI sammensættes af spotraterne på 15 forskellige ruter fra Shanghai til resten af verden. Ruten mellem Asien og Nordeuropa, som ses som den vigtigste for de store containerrederier, vægter 20 pct., mens ruten til Middelhavet vægter 10 pct.

De fleste containerrederier underskriver dog også en del længerevarende kontrakter med kunderne og er derfor typisk mindre end 50 pct. eksponeret over for spotmarkedet.