Mærsk: Partner melder om lav breakeven-pris på kæmpe oliefelt

Prisen på at producere olie fra det store norske Johan Sverdrup-felt kan blive en hel del lavere end hidtil antaget.

Prisen på at producere olie fra det store norske Johan Sverdrup-felt beregnes lige nu til omkring 30 dollar per tønde, fortæller svenske Lundin Petroleum, der er partner med A.P. Møller-Mærsks Maersk Oil i feltet, i sit regnskab for andet kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu beregnes den til omkring 30 dollar per tønde, fortæller svenske Lundin Petroleum, der er partner med A.P. Møller-Mærsks Maersk Oil i feltet, i sit regnskab for andet kvartal.

Det er dermed lavere end de hidtidige meldinger om en såkaldt breakeven-pris omkring 40 dollar per tønde, som både feltets operatør, Statoil, samt Maersk Oil og olieanalytikerne fra Wood Mackenzie har beregnet.

Men de seneste års krise i oliebranchen med færre nyinvesteringer har presset priserne på udstyr og tjenester ned for de fem olieselskaber, der udvikler Johan Sverdrup, og derfor kan de nyde godt af en meget lavere udgiftsprofil.

Og springet fra 40 til 30 dollar per tønde betyder især en hel del, hvis olieprisen holder sig omkring de nuværende godt 42 dollar per tønde nordsøolie.

Parterne har meldt om investeringer for omkring 108,5 mia. norske kr. i den første fase af feltet - omend det tal kan blive lavere på grund af besparelser.

Johan Sverdrup har den ekstra fordel, at det er et sjældent stort felt, så der ventes høj effektivitet i produktionen, der ventes at komme op på mellem 315.000 og 380.000 tønder olie om dagen, når første fase er fuldt oppe at køre.

Første olie ventes i 2019 for feltet, der ejes 40,03 pct. af operatøren Statoil, 22,6 pct. af Lundin Petroleum, 17,36 pct. af Petoro, 11,57 pct. af Det norske oljeselskap og endelig 8,44 pct. af Maersk Oil.