Mærsk-partner "ekstremt skuffet" hvis ingen Sverdrup-besparelse

Det vil være "ekstremt skuffende", hvis ejerne af det store norske Johan Sverdrup-oliefelt ikke kan få forhandlet prisskiltet for investeringerne ned.

Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det mener Alex Schneiter, kommende chef for Lundin Petroleum, der er delejer af feltet sammen med blandt andre A.P. Møller-Mærsk.

117 mia. norske kr. (93,5 mia. kr. ved dagens kurser) lød den planlagte investering på, da parterne tidligere i år fremlagde planer for feltudviklingen af det største norske oliefund siden 1980'erne. Planer, der i øvrigt blev endeligt godkendt 20. august af den norske regering efter uenigheder om fordelingen af rovet blandt partnerne.

Men ifølge Alex Schneiter bør der ikke skulle hives så mange penge op af lommerne på grund af den opbremsning, der i øjeblikket finder sted på oliemarkedet. Prisen på flere forskellige tjenester og udstyrstyper i branchen er blevet væsentligt billigere.

- I det marked vi er i nu, ville det være ekstremt skuffende, hvis man ikke kan få omkostningerne ned. Vi ser klare tegn på, at omkostningsestimatet bør falde, siger Lundin-chefen til norske TDN Finans onsdag, uden at ville komme med at nærmere bud på besparelsen.

Lundin Petroleum ejer 22,6 pct. af feltet, som efter planen begynder at levere de første olietønder i slutningen af 2019. Maersk Oil har en ejerandel på 8,44 pct. af feltet, mens de andre partnere tæller tre norske selskaber: operatøren Statoil med 40,03 pct., statsejede Petoro med 17,36 pct., og Det norske oljeselskap med 11,57 pct.

Første fase af feltudviklingen i Johan Sverdrup venter at kunne give en topproduktion på omkring 315.000-380.000 tønder olie per dag. Senere følger en fase to, der ifølge de nuværende estimater kræver nye investeringer i størrelsesordenen 50-100 mio. norske kr.