Mærsk-opkøb ændrer havnenes hierarki

A.P. Møller - Mærsks opkøb af det hollandske rederi P&O Nedlloyd har haft en markant effekt på den årlige opgørelse over verdens travleste havne.

Singapore er dog fortsat verdens største havn med næsten 25 mio. containere om året, men længere nede i rækkerne har milliard-opkøbet haft en mærkbar effekt, skriver shippingavisen Lloyd's List.

Blandt andet er den italienske havn Giona Tauro blevet hårdt ramt af A.P. Møller - Mærsks omorganisering efter købet af P&O Nedlloyd. Antallet af containere gennem den italienske havn faldt med 7 pct. til 2,9 mio. teu (20 fods containerenheder) i 2006, hvilket sender Giona Tauro 6 skridt ned af havne-ranglisten til en 33. plads.

En anden taber var havnen Damietta, hvor P&O Nedlloyd stod for 35 pct. af trafikken. Damietta måtte se antallet af containere gennem havnen styrtdykke med hele 25 pct. sidste år, da Maersk Line rykkede trafikken til havnen i Port Said. På den baggrund steg trafikken i Port Said med 72 pct. til 2,7 mio. teu. sidste år.

Rækkefølgen blandt de fire travleste havne i verden er dog uændret, viser undersøgelsen foretaget af Cargo Systems, der er en del af Lloyd's List. Singapore på førstepladsen havde en vækst på næsten 7 pct., mens væksten i Hong Kong var på 4,1 pct. til 23,5 mio. teu. i 2006.

Sidste år overtog Singapore førertrøjen fra Hong Kong som den travleste havn i verden. Men det er en stakket frist for Singapore der om få år vil se sig overhalet af Shanghai, hvor A.P. Møller - Mærsk har deltaget i udbygningen af en ny dybvandshavn. Med en vækst på hele 20 pct. sidste år håndterede havnen i Shanghai 21,7 mio. teu.

Havnen i Shanghai satser stærkt på at bliver verdens største havn, hvilket blandt andet er sket med bygningen af den nye dybvandshavn Yangshan ud for Shanghai. A.P. Møller - Mærsk deltog i udbygningen af den nye havn, hvor anden fase stod færdig i december.

Den fjerdetravleste havn i verden ligger også i Kina. Havnen i Shenzhen havde en vækst på 14 pct. til 18,5 mio. teu, skriver Lloyd's List.

RB-Børsen