Mærsk opjusterer forventningerne efter stærkt kvartal

Danmarks største virksomhedsgruppe A.P. Møller - Mærsk er kommet bedre gennem tredje kvartal end ventet. Ledelsen opjusterer forventningerne til nettoresultatet for hele 2013.

Foto: Søren Bidstrup. Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen poserer på megaskibet »Majestic Maersk«.
Læs mere
Fold sammen

A.P. Møller - Mærsk løfter forventningerne til hele året i regnskabet for tredje kvartal. Koncernen, der bruger dollar i sine forventninger, venter nu et overskud på 3,5 milliarder dollar mod en tidligere prognose på 3,3 milliarder dollar.

Omregnet til kroner svarer det ved den gennemsnitlige dollarkurs i år til et overskud på knap 20 milliarder kroner i år, mens den tidligere forventning svarede til omkring 18,5 milliarder kroner.

Blandt analytikerne i markedet lød forventningen forud for regnskabet, at landets største virksomhedsgruppe i år ville kunne lande 19,8 milliarder kroner efter skat og minoriteter.Ses der på bundlinjen efter skat og minoriteter, så endte den på 6,4 milliarder kroner i tredje kvartal, mod en forventning i markedet om 5,8 milliarder kroner, ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

Sidste år leverede A.P. Møller - Mærsk i samme kvartal et overskud efter skat og minoriteter på 5,2 milliarder kroner, men fremgangen er i høj grad trukket af større effektivitet. Kigges der på koncernens omsætning, så falder den nemlig til 82,1 milliarder kroner i tredje kvartal mod 87,3 milliarder kroner i samme kvartal sidste år.

I markedet var der ventet en omsætning på 81 milliarder kroner.    

Det er en positiv udvikling i verdens største containerrederi Maersk Line, der er hovedårsagen til opjusteringen. Her landede overskuddet på 3,1 milliarder kroner i tredje kvartal, mens der i markedet "kun" var ventet 2,4 milliarder kroner.


 
For første gang i flere år er overskuddet i Maersk Line ligefrem så stort, at ledelsen kalder afkastet "tilfredsstillende."

I olieforretningen Maersk Oil går det til gengæld ikke så godt. Skønnet for årets produktion må sænkes til omkring 235.000 tønder om dagen mod en tidligere prognose om 240.000-250.000 tønder om dagen.

På bundlinjen skuffer Maersk Oil også med et overskud i tredje kvartal på 1,1 milliarder kroner mod en forventning i markedet om et resultat i Maersk Oil på 1,6 milliarder kroner. De to andre hovedforretninger - havneforretningen APM Terminals og boreselskabet Maersk Drilling  - bidrog også til opjusteringen med fremgang og bedre resultater end ventet. APM Terminals leverede et overskud på 1,1 milliarder kroner, mens Maersk Drilling kunne vise 0,8 milliarder kroner på bundlinjen.