Maersk Oils hovedpine: Ingen sælger oliefelter

De vedvarende lave oliepriser har presset økonomien hos samtlige olieselskaber i verden. Men nød lærer åbenbart ikke oliemand at sælge, for markedet for handel med felter forbliver stivfrossent, hvilket Maersk Oil også oplever.

De vedvarende lave oliepriser har presset økonomien hos samtlige olieselskaber i verden. Men nød lærer åbenbart ikke oliemand at sælge, for markedet for handel med felter forbliver stivfrossent, hvilket Maersk Oil også oplever. På billedet ses Jakob Thomasen, topchef for maesk oil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke et olieselskab i Nordsøen, der har viftet mere ivrigt med tegnebogen end danskeMaersk Oil. Siden olieprisfaldet begyndte i 2014, har oliegrenen afA.P. Møller - Mærsk-konglomeratet gang på gang bekræftet sit ønske om at investere i sin forretning i Nordsøen. Og med den mildt sagt store pengetank, som danske største virksomhed råder over, så er penge ikke et problem, når Maersk kigger på olie i Nordsøen, det er sælgernes pris derimod.

»Der er jævnligt opkøbsmuligheder, men markedet har været ret langsomt. Det er et ret statisk marked, sandsynligvis på grund af den lave oliepris, så selskaber vil bruge aktiver så længe som muligt i håb om, at olieprisen går op igen,« siger topchef i Maersk Oil Jakob Thomasen til Berlingske.

Og det er ikke, fordi Thomasen & Co ikke har forsøgt. Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan Maersk Oil var interesserede i at købeDONG Energysolie- og gasforretning, men at det storstilede opkøb i sidste ende gik i vasken på grund af stor prisuenighed på helt op til 20 mia. kr. Hverken DONG eller Maersk Oil har ønsket at kommentere disse forhandlinger.

Brandudsalg aflyst

Jakob Thomasen er formentlig ikke den eneste handlende på oliemarkedet, der har måttet gå forgæves fra et handelsmøde. Ud overShells70 mia. dollar store opkøb af britiskeBGi begyndelsen af 2016 har der været ualmindeligt stille på købs- og salgsfronten inden for olie og gas, hvor der ellers er nok pressede selskaber, som mangler rede midler.

»Budgetter er blevet beskåret, selskaber har lånt flere penge, og nogle selskaber har også rejst ny kapital. Den sidste mulighed har været at sælge aktiver, og derfor har der ikke været det brandudsalg af aktiver til lave priser, som mange havde forventet,« siger Luke Parker, der er leder afcorporate analysys, hos det anerkendte analysefirmaWood MacKenzie.

Og den mislykkede Maersk-DONG-handel tjener faktisk ganske godt som eksempel på det dybfrosne marked for handel med olie- og gasfelter. Det er nemlig en dybtliggende uenighed om prisen, der på verdensplan afholder olieselskaber fra at indgå handler med hinanden, forklarer Luke Parker:

»Der er masser af aktiver til salg i øjeblikket, og der er meget i handels-pipelinen, og på trods af det ser vi færre handler, som bliver gennemført, og det er på grund af en køber-sælger-afkobling,« siger han. »Men det er fair at sige, at vi har set prissætninger bløde op globalt, og jeg ville ikke være overrasket, hvis det fortsætter gennem året, i takt med at flere selskaber finder ud af, at der ikke er flere håndtag at trække i.«

Europa adskiller sig generelt ikke fra billedet på verdensplan. I USA virker tøbruddet i priser til at være længere fremme, men for en global virksomhed som Maersk Oil er der ikke andre, tydelige steder, hvor man kan sætte ind før andre. Heller ikke på hjemmebanen i Nordsøen, fortæller James Webb, der leder Wood MacKenzies europæiske olie- og gasanalyseenhed.

»I Nordsøen har vi set nogle selskaber i vanskelligheder, der har solgt aktiver, og det er der, hvor mulighederne for et brandudsalg har været til stede, men de har ikke været almindelige. Det er ikke sket i samme grad, som ventet,« siger han.

Vendepunkt kommer

Til A.P. Møller - Mærsks held er man omtrent så langt fra at være en virksomhed i finansielle vanskeligheder, som man overhovedet kan være. Selskabet råder over en stopfyldt pengetank, men må nok stadig vente lidt, inden den kan komme i arbejde, vurderer Mærsk-analytiker hos Nykredit Ricky S. Rasmussen:

»Det bliver muligt, men det er ikke nødvendigvis muligt på den korte bane. Det kan godt være, at mange olieselskaber er i problemer og gerne vil af med nogle felter, men problemet er, at de samme selskaber ikke er villige til at acceptere, hvor meget prisen er faldet,« siger han. »Det er et spørgsmål om, at sælgerne skal acceptere, at olieprisen er kommet langt ned. De store olieselskaber har masser af felter rundt omkring, som kan supportere de felter, der ikke er rentable i øjeblikket. Men der er en række mindre selskaber, der vil få problemer.«

Åbningen for Maersk Oil ligger stadig et par håndfulde måneder ude i fremtiden, vurderer Nykredit-analytikeren. Men det er ikke kun, fordi de mindre, truede selskaber så bliver mere pressede, det skyldes også, at Maersk Oil er så meget desto længere i at barbere sine udmeldte 20 procent af omkostningerne, og dermed vil en række felter blive attraktive til en lidt højere pris.

»Hvis olieprisen bliver liggende, hvor den er nu, i ét eller halvandet år endnu, så vil sælgernes forventninger til priser falde. Samtidigt vil nogle købere have skåret så meget i deres omkostninger, at de måske kan se en forretning i nogle af felterne,« siger Ricky S. Rasmussen.