Maersk Oil vil se på opkøb i Nordsøen

Maersk Oil skal stå på egne ben. Det indebærer skrappere geografisk fokus og formentlig også opkøb. Rygterne svirrer allerede om et storkøb af flere af Shells felter

Gasfeltet Culzean øst for skotske Aberdeen er blandt de kronjuveler, som Mærsk Oil vil holde skarpt fokus på i sin nordsøforretning. Culzean-feltet forventes at kunne levere fem procent af briternes gasforbrug, når det er færdigbygget. Illustration: Maersk Oil Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Senest i september 2018 skal Maersk Oil have fundet sig et nyt hjem. I går løftede A.P. Møller - Mærsk-gruppen sløret for den længe ventede opsplitning af koncernen, og her blev det gjort klart, at fremtiden for gruppen hedder logistik og ikke energi.

Inden for to år skal Maersk Oil – ligesom Maersk Drilling, Maersk Supply Services og Maersk Tankers – sendes uden for væggene af A.P. Møller – Mærsk-konglomeratet. Men det betyder ikke, at olieselskabet skal dø i kulden.

Den nye stærke mand i spidsen for Mærsks samlede Energy-division, Claus Hemmingsen, understregede på et pressemøde i går, at Maersk Oil skal være smallere rent geografisk, men omvendt skal selskabet være stærkere på de områder, man vælger at være.

»Maersk Oil vil justere sin strategi for at fokusere på færre geografiske områder – særligt i Nordsøen. Maersk Olie vil forsøge at styrke sin portefølje gennem opkøb eller fusioner,« lød det fra Claus Hemmingsen.

Han understregede, at Maersk Oil samtidig vil modne »eksisterende nøgleudviklings­projekter« såsom de store olie- og gasfelter Johan Sverdrup og Culzean i henholdsvis Storbritannien og Norge, mens efterforsknings­aktiviteter vil blive holdt på et minimum. Det lyseblå olieselskab har gennem flere år turneret med budskabet om, at man vil købe op i Nordsøen. Tidligere førte Maersk Oil seriøse samtaler med DONG Energy om at overtage selskabets oliedel, men det problemfyldte Hejre-felt gjorde det umuligt at lave en aftale mellem selskaberne.

Har mistet vigtige felter

DONG Energy er ikke de eneste i Nordsøen, der har haft et til-salg-skilt i hængende fra olieplatformene.

Britisk-hollandske Shell fuldendte tidligere på året sit ca. 330 milliarder kr. store opkøb af britiske BG Group, og for at finansiere dette køb vil man sælge aktiver for knap 200 milliarder kr., og her har nyhedsbureauet Reuters erfaret fra bankkilder, at Maersk Oil kigger på en portefølje af Shell-feltet i Nordsøen.

Ifølge Reuters skulle prisen, der forhandles om, være i omegnen af 13 milliarder kroner. Shell og Maersk Oil kender hinanden særdeles godt, for de er de to største aktionærer i Dansk Undergrunds Consortium (DUC), der producerer størstedelen af den danske olie og gas.

Maersk Oil skriver i en mail til Berlingske, at man overvejer vækstmuligheder, men at man ikke vil kommentere på dem i dybden. Meldingen om større geografisk fokus på Nordsøen kommer ikke engang et år efter, at Maersk Oil lagde 2,4 mia. kr. for en række olielicenser i det østafrikanske land Kenya. Ellers har de udenlandske vinde ikke blæst i Maersk Oils retning de seneste 12 måneder.

Først tvang den lave oliepris Maersk Oil til at sætte dybvandsfeltet Chisonga i Angola på pause, men det egentlige sværdhug kom midt på sommeren. Her annoncerede olielandet Qatar, at Maersk Oil efter 24 års samarbejde ikke havde genvundet kontrakten til det store Al Shaheen-felt, der producerer op mod 40 pct. af Qatars olie.

Kontrakten gik i stedet til franske Total, der nu overtager produktionen af de 300.000 tønder olie, der hver dag flyder fra Al Shaheen-feltet. Maersk Oils andel af feltets produktion var væsentlig mindre end de 300.000 tønder, men det vejede stadig enormt tungt i det danske selskab, hvis produktion i 2015 var 312.000 tønder om dagen.

Maersk Oil har dog stadig produktion uden for Nordsøen – først og fremmest i Kasakhstan og Algeriet – men fremtiden for disse aktiviteter blev ikke eksplicit nævnt i udmeldingerne fra Maersk Oil.