Maersk Oil under pres over hele verden

Hva’ nu? De lave oliepriser gør mange af A.P. Møller - Mærsks felter urentable, og flere steder i verden er det danske selskab tvunget til at overveje sin strategi.

I øjeblikket lider flere olieselskaber. Men A.P. Møller - Mærsk har den fordel, at virksomheden har en stor pengetank og ejere, der angiveligt er klar til at give oliedelen lang tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller - Mærsk er tvunget til at opgive flere af de planer, som virksomheden havde for olieproduktion rundt om i verden. Mange af de ellers førhen så lovende felter er ikke længere en god forretning, men alligevel ser topchef Nils Smedegaard Andersen lys forude.

Maersk Oil – olieselskabet i A.P. Møller - Mærsk – havde tidligere forventninger om at øge selskabets olieproduktion med op mod 400.000 tønder om dagen fra knap 300.000 tønder sidste år. Men de planer er i dag urealistiske og i stedet afløst af besparelser og en venten på, at verden igen vil betale højere priser for en tønde olie.

Olieprisen er faldet til omkring 28 dollar, hvilket er det laveste niveau i 12 år. Det sker efter et langt dyk fra sommeren 2014, hvor olieprisen var over 115 dollar pr. tønde. Det store fald får konsekvenser i Danmarks største virksomhed, og i oktober varslede virksomheden, at flere end 1.000 ansatte skulle afskediges i Maersk Oil.

Blandt de oliefelter, som er hårdest ramt, er det engang så lovende Chissonga-felt ud fra det vestafrikanske land Angolas kyst. »Der er flere felter, som vil blive lukket, eller hvor en udvinding vil blive udskudt. I Angola er Chissonga formentlig ikke længere realistisk, og i Nordsøen er der ældre felter, som var rentable, da olieprisen var højere, men som med den nuværende oliepris formentlig ikke længere er rentable,« siger Casper Blom, aktieanalytiker i ABG.

Tiderne er skiftet

Problemet for olieselskaberne er, at mange projekter er udvalgt i et andet scenarie. Chissonga har f.eks. en såkaldt break-even-pris i nærheden af 80 dollar. pr. tønde, og det var et godt projekt i sommeren 2014. Det har Maersk Oil forsøgt at kompensere for ved at skære i omkostningerne. I begyndelsen af 2015 sagde det danske selskab, at den samlede break-even i Maersk Oil var 55-60 dollar pr. tønde – et tal, der var presset ned mod 50 dollar ved seneste regnskab.

»Vi må regne med, at Mærsk kan skubbe break-even længere ned i 2016, fordi de er på vej med flere omkostningsreduktioner. Men der er stadig langt ned til 30 dollar, og ved den oliepris er det svært at se, hvordan Maersk Oil kan undgå at tabe penge i 2016,« siger Casper Blom.

I øjeblikket lider flere olieselskaber. Men A.P. Møller - Mærsk har den fordel, at virksomheden har en stor pengetank og ejere, der angiveligt er klar til at give oliedelen lang tid.

»Usikkerheden er høj for olieselskaberne, men Mærsk kan måske tillade sig at tænke en lille smule længere frem, fordi de har en stor-aktionær, der tænker meget langsigtet,« siger Casper Blom om den familiekontrollerede Almenfond, der sidder på en stor aktiepost i den danske olie- og shippingkoncern.

Maersk Oil er i øjeblikket i såkaldt stilleperiode op til regnskabet 10. februar. Men på World Economic Forums møde i Davos for topledere og regeringschefer sagde topchef Nils Smedegaard Andersen tidligere på ugen, at olieprisen på sigt ville komme tilbage over 50 dollar. Han mener, at når de nuværende lettere tilgængelige olieforekomster er brugt, vil prisen stige i takt med, at de næste mængder af olie befinder sig i sværere områder af verden.

»Vi mener, at med en oliepris på under 50 dollar, bliver det meget svært at få en meget stor del af verdens oliereserver frem,« sagde Smedegaard til TV 2 i Davos.

Han slog samtidig fast, at situationen i øjeblikket betyder, at de fleste olieselskaber i øjeblikket skrinlægger mange planer.

Gemmer til bedre tider

»Det er klart, at man lige nu ikke går ud og investerer i felter med en break-even-pris over 60 dollar. Det, som vil ske, er, at alle de store olieselskaber rundt om i verden vil bremse, udskyde eller aflyse en række af deres projekter. Men når de eksisterende reserver er brugt, vil olieprisen på et eller andet tidspunkt skulle op for at erstatte produktionen,« vurderede Smedegaard.

Det danske selskab har for nylig købt en række licenser i de centralafrikanske lande Etiopien og Kenya. De blev overtaget fra et selskab, som var løbet tør for penge. Netop den slags aftaler kan der kommer flere af, og Smedegaard har flere gange understreget, at Maersk Oil meget gerne vil købe op i det nuværende marked.