Maersk Oil og DONG Energy får nye licenser i Norge

A.P. Møller - Mærsks oliedivision har fået fem nye muligheder for at finde olie i havet ud for Norges kyst, DONG fik to.

Maersk Oil deltager nu i omkring 30 licenser i havet ud for Norge. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maersk Oil Norway er tildelt andele i fem olielicenser, hvoraf ét af dem er som operatør, i den seneste norske koncessionsrunde, TFO 2013.

»De nye licenser er en kærkommen tilføjelse til Maersk Oil Norways portefølje,« siger Morten Jeppesen, chef for Mærsk-selskabets aktiviter i Norge, i en udtalelse til Ritzau Finans.

Han forventer, at de nye felter vil bidrage til Maersk Oils langsigtede mål om en produktion på 400.000 tønder olie per dag i 2020 - et løft fra omkring 235.000 i 2013.

Maersks licenser i den seneste norske runde tæller to områder i Nordsøen, hvor Maersk-selskabet bliver operatør for PL732 med en ejerandel på 60 pct. og i partnerskab med Suncor. PL728 får Maersk Oil 35 pct. af, mens Dong Energy får 45 pct. og Petoro de sidste 20 pct.

De andre tre er alle i Barentshavet, hvor Maersk Oil kun har været til stede siden sommeren 2013, hvor det fik sin første licens i området nord for det norske fastland. I denne runde har Maersk Oil fået 40 pct. af PL764, 40 pct. af PL766 og 20 pct. af PL765. Partnerne er Lundin Petroleum, Bayerngas og Statoil.

»Det er en vigtig optrapning af vores aktivitet i Barentshavet at tilføje nye licenser. Det åbner for nye muligheder, alle med oliepotentiale,« siger Morten Jeppesen.

Maersk Oil deltager nu i 22 licenser i havet ud for Norge, hvoraf den mest interessante nok er andelen i det store Johan Sverdrup-fund, hvor der snart ventes en konceptplan og senere i år en feltudviklingsplan.

Også færøske Atlantic Petroleum, der er noteret på børsen i København, modtog to licenser i den norske runde tirsdag, og Dong Energy modtog et operatørskab i PL658B oven i PL728-andelen, hvor Dong også er operatør.

Topscorerne i licensrunden blev Statoil, Faroe Petroleum og Centrica, der alle modtog 10 licenser. Statoil sad alene på tronen, når det gjaldt operatørposter -dem fik det delvist statsejede selskab syv af.