Maersk Oil lover bedring efter tyvedoblet brug af farligere kemi

Maersk Oil har brugt langt flere kemikalier i den "røde" kategori i Danmark i 2016. Det vil selskabet nu rette op på.

Maersk Oil kan på trods af en markant stigning i anvendelsen af røde kemikalier, glæde sig over, at selskabet genererede mindre affald og udledte mindre CO2 i den danske del af Nordsøen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fortæller Maersk Oil i forbindelse med sin miljøstatusrapport for sidste års olie- og gasproduktionen i den danske del af Nordsøen.

Kemikalierne, som blandt andet bruges til vandrensning og for at forhindre slid, opdeles i fire kategorier: grøn, gul, rød og sort. Kun sidstnævnte er direkte forbudt ved lov, men de røde kan være skadelige for miljøet og er derfor noget, Maersk Oil helst vil undgå.

Det lykkedes dog ikke så godt i 2016, hvor brugen af røde kemikalier blev tyvedoblet til 890 kilogram. Stigningen skyldtes dog ikke væsentlig anderledes brugsmønstre, men nærmere, at et middel i december 2015 blev omkategoriseret fra gul til rød - uden at Maersk Oil opdagede det.

Desuden er der et tredje middel, der muligvis falder i den røde kategori snarere end den gule, hvor det hidtil har været registreret. Maersk Oil har fået indtil 1. juli 2017 til at finde et mindre farligt alternativ.

- For at forhindre en lignende situation i fremtiden har Maersk Oil igangsat tiltag, herunder en gennemgang af de kemikalier vi anvender, og samtidig indfører vi nye interne procedurer og processer for at sikre bedre auditering på området, lover Ole Hansen fra Maersk Oils danske forretningsenhed.

Mens brugen af røde kemikalier steg kraftigt kunne Maersk Oil glæde sig over, at selskabet genererede mindre affald og udledte mindre CO2 i den danske del af Nordsøen. Samtidig faldt spildmængden af olie til 0,9 tons fra 1,6 tons.

I den britiske del af Nordsøen viser Maersk Oils rapport, at de fleste miljømål blev nået, dog var der 13 forskellige spildhændelser.