Maersk Oil fyrer for at nå sparemål

Mandag kom der kød på Maersk Oils løfte om at skære omkostningerne med 20 pct., da olieselskabet afskedigede hver tiende medarbejder. Dermed er olieprisfaldet for alvor slået igennem i hele olie- og gasdanmark, mens den anden A.P. Møller-pine på bare tre dage åbenbaredes.

Maersk Oil meldte mandag, at der skal fyres i olieforretningen pga. den lave oliepris. Billedet her stammer fra Halfdan-feltet i Nordsøen. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vores ord er vores forpligtigelse.«

Sådan lyder en af A.P. Møller - Mærsks selvudnævnte kerneværdier, og chefen for Maersk Oil, Jakob Thomasen, viste i går, at han ikke er opflasket på Esplanaden for ingenting. Tidligere på året varslede topchefen i olieselskabet, at man ville reducere sine omkostninger med 20 pct. som følge af den lave oliepris, og mandag levede han så op til det løfte, da Maersk Oil offentliggjorde, at man siger farvel til hver tiende medarbejder.

Helt konkret reducerer Maersk sin medarbejderstab i Qatar og Norge med mellem ti og 12 pct., mens aktiviteterne i Danmark, i Kasakh­stan og på hovedkontoret bliver marginalt mildere ramt. Maersk Oil har haft flere fyringsrunder i løbet af 2015 og indregnet gårsdagens melding, er 1.250 stillinger nedlagt i Maersk Oil i løbet af året.

»Der skal spares 20 pct., og det har man lovet markedet, og derfor går man i gang med at gøre det. Havde de ikke gjort det her inden for det næste år, så havde vi alle sammen spurgt, hvor de 20 pct. skulle komme fra, og så ville hele fokus alligevel være på fyringer,« siger Maersk-analytiker hos Nykredit Markets, Ricky S. Rasmussen.

Den samme vurdering har senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen:

»Omkostningsbesparelserne har været meldt ud. Når man ser, hvad de skriver i årsregnskabet, så havde de en breakeven på omkring 50 dollar per tønde olie, og med de nuværende priser er det klart, at de er nødt til at sænke deres omkostninger,« siger han.

Branchefænomen

Maersk Oil er på ingen måde det første olieselskab, der har måttet masseudsende fyringssedler, siden olieprisens store og blivende fald satte ind. Store operatører som Shell, Statoil og BP har alle afskediget flere tusinde medarbejdere, mens det indtil i går hovedsageligt har været underleverandørerne i Danmark, der har måttet holde for. Dermed markerer Maersk Oils fyringsrunde en milepæl i den danske olieverden, for det er nu mere tydeligt end nogensinde, at alle dele af industrien er blevet ramt af prisfaldet.

»Besparelserne har ramt hele industrien og alle led i værdikæden. Underleverandørerne har allerede afskediget, og nu ser vi så Maersk, som er det sidste led i fødekæden, så ingen er gået ramt forbi,« siger Mikkel Juul, der er leder af internationale projekter hos videnscenteret Offshore Energy i Esbjerg.

Videnscenteret har tidligere vurderet, at mellem 500 og 1.000 job i Danmark vil gå tabt som følge af olieprisfaldet alene i 2015. Maersk Oil har ikke specificeret, hvor mange danske stillinger de skærer, men det bliver formentlig over 100. Mikkel Juul har ikke det endelige overblik over mængden af fyringer i Danmark, men pointerer, at vi under alle omstændigheder er bedre stillet end for eksempel Norge.

»Vi er heldige i vores land, at vi har vindindustrien, som ikke har været udsat for det dramatiske fald i deres produktpris. Selvfølgelig er det en ringe trøst for dem, det går ud over, men set fra et brancheperspektiv, så har vi heldigvis flere ben at stå på i den danske offshore industri.«

Pres fra flere sider

Hvor gårsdagens fyringsrunde tydeliggjorde, at alle dele af oliedanmark nu for alvor har mærket konsekvenserne af prisdykket, så åbenbarede den også, at A.P. Møller - Mærsk-gruppen er presset på sine to kerneprodukter: Shipping og olie.

Så sent som i fredags nedjusterede Maersk Line sine forventninger til indeværende regnskabsår, fordi fragtmængderne såvel som -raterne har udviklet sig dårligere, end konglomeratet havde forventet. Men hvor aktiemarkedet reagerede særdeles negativt på nedjusteringen i Maersk Line-regi, så var der en anderledes positiv modtagelse af Maersk Oils fyringsrunde, idet aktien steg med næsten tre procent i minutterne efter Jakob Thomasens udmelding. Dagen endte dog mere afbalanceret for gruppen med en stigning på 1,36 pct. for B-aktien.