Mærsk og IBM lancerer blockchain-løsning til shipping

Mærsk og amerikanske IBM offentliggjorde tidligere i år et samarbejde om en digital handelsplatform baseret på blockchain-teknologi, og selskaberne har nu lanceret en løsning kaldet Tradelens.

Foto: MIKE BLAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det oplyser selskaberne i en fælles pressemeddelelse.

94 organisationer - herunder havneterminaler, toldmyndigheder, flere af de store speditører og et enkelt rederi ud over Mærsk og Hamburg Süd - er enten med eller har sagt ja til at samarbejde på platformen.


Der er tale om en digital platform, hvor idéen er at dele al information, når en container flyttes fra A til B.

Platformen skal blandt andet kunne digitalisere mange af de ting i forsendelsen, som i dag foregår fysisk. Det vil sige papirer, stempler og underskrifter, og det vil samtidig give alle aktørerne lige adgang til information.

Blockchain-teknologi er groft sagt en kæde af transaktioner, som bliver registreret og låst sammen via kryptering og dermed er mulige at se for alle parter, der for eksempel er involveret i transporten af en container.


Samarbejdet mellem Mærsk og IBM var oprindeligt i et fælles selskab, hvor Mærsk ejede 51 pct. af aktierne og IBM 49 pct., men det er nu lavet om til en udvidet samarbejdsaftale i stedet.