Mærsk og Dong risikerer milliardregning efter salg af Nordsøen

Landets største olieselskaber, Dong Energy og A.P. Møller-Mærsk, risikerer efter et potentielt salg af deres aktiviteter i Nordsøen at stå med regningen for oprydningen. Ifølge Energistyrelsen vil det koste 41 mia. kr. at rydde den danske del af Nordsøen op.

Arkivfoto: Dong har allerede besluttet sig for at sælge sine aktiviteter i Nordsøen, mens Mærsk stadig overvejer et salg. Det er typisk, at det subsidiært ansvar bremser handler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Åge Skovbo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Børsen.

Ifølge undergrundsloven, som udgør kontrakten mellem køber og sælger, skal sælger hæfte for oprydningen i olie- og gasfelter, hvis køber ikke kan dække omkostningerne. Dette kaldes et subsidiært ansvar.

Dong har allerede besluttet sig for at sælge sine aktiviteter i Nordsøen, mens Mærsk stadig overvejer et salg. Det er typisk, at det subsidiært ansvar bremser handler.

- Som køber tager du et kig på, hvor forhippet sælger er på at komme af med sin andel. Det betyder noget for, hvor ivrigt de forfølger at få dækket deres subsidiære hæftelse. Men der er set flere eksempler på handler, som har svært ved at blive til noget, fordi de bliver stoppet af den subsidiære hæftelse, forklarer Carsten Tolderlund, der er ekspert i offshoresektoren og partner i Windahl Sandroos & Co, til Børsen.

Mærsk har hyret rådgivere og nedsat arbejdsgrupper, der regner på omkostningerne ved at fortsætte aktiviteterne mod et salg og oprydning.

Der er endnu ikke afviklet hele boreplatforme i Danmark, mens markedet allerede er stort i eksempelvis Storbritannien.