»Mærsk Mc-Kinney Møller lærte mig, at man skal blive ved med at være nysgerrig«

Søren Skou fortæller i sit første interview som nyudnævnt topchef i A.P. Møller - Mærsk om sit forhold til Mærsk Mc-Kinney Møller, om hvordan han har det med at blive kendt, og hvad der er blandt hans karrieres største fejl.

Når den nyudnævnte topchef for A.P. Møller-Mærsk kigger i spåkuglen, ser han et endnu større selskab for sig med en højere aktiekurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søren Skou sagde stort set ja med det samme, da bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen spurgte, om han ville være den blot femte topchef for A.P. Møller - Mærsk. Han er udpeget til at være manden, der skal trække A.P. Møller - Mærsk gennem de måske største forandringer i den 112-årige virksomheds historie.

Selskabet er under hastig forandring og kan være på vej mod at blive delt op i mindre selskaber, som Pram Rasmussen for nylig nævnte som en mulighed.

Men Søren Skou er ikke i tvivl om, at den ikoniske erhvervsleder Mærsk Mc-Kinney Møller var klar til at gøre det samme i den virksomhed, som hans far, Arnold Peter Møller, stiftede i 1904.

»Mærsk Mc-Kinney Møller havde et langt liv som erhvervsperson og vidste bedre end nogen anden, at tingene ændrer sig, og at man ikke kan lægge retningslinjer fast for noget, som kan ske om 10-15 år,« siger Søren Skou til Berlingske.

Den danske virksomhed er hårdt presset på koncernens to kerneområder, containerfragt og olieudvinding. Begge industrier er ramt af lave priser, og investorerne og kommentatorerne frygter, at selskabet er placeret på en måde, så selskabet får svært ved at vokse i fremtiden.

Smedegaard ud – Skou ind

Situationen udløste for små to uger siden et farvel til den tidligere topchef Nils Smede­gaard Andersen. Og da måneden skiftede til juli, hed den nye mand i det prestigefyldte job Søren Skou. Han har nu et dobbeltjob, for han fortsætter som leder af Maersk Line, der er verdens største containerrederi og hovedaktiviteten i A.P. Møller - Mærsk.

Skou er firmaets mand. Han har været i A.P. Møller - Mærsk siden 1983, og i 2001 blev han chef for datterselskabet Maersk Tankers. Det er et selskab, som stifter Arnold Peter Møller dannede i 1928, og som hans søn, Mærsk Mc-Kinney Møller, altid fulgte tæt – også efter at han gik af som formand i 2003.

Søren Skou, ny topchef i A.P Møller Mærsk

»»Mærsk Mc-Kinney Møller lærte mig, at man skal blive ved med at være nysgerrig. Han var opsat på, at man ikke måtte blive arrogant, og med det tror jeg, at han mente, at man aldrig skulle være selvtilfreds og bilde sig selv ind, at man var verdensmester.««


»Jeg nåede at opleve Mærsk Mc-Kinney Møller, mens han stadig var aktiv. Det var et kæmpestort privilegium, blandt andet fordi jeg var chef for Maersk Tankers, som han kendte rigtigt godt. Han havde været dybt involveret i det, da han selv var administrerende direktør, og jeg havde mange gode og lærerige samtaler med ham,« siger Søren Skou.

Han siger, at selskabets værdier, som blandt andet er rettidig omhu, retskaffenhed og ydmyghed, er noget af det, som han tager med fra Mærsk Mc-Kinney Møller, når han indtager pladsen som selskabets blot femte topchef i historien. Søren Skou mener, at Mærsk Mc-Kinney Møller – der døde i 2012 – ville have været klar til tilsvarende forandringer, som den nuværende ledelse skal i gang med.

»Mærsk Mc-Kinney Møller lærte mig, at man skal blive ved med at være nysgerrig. Han var opsat på, at man ikke måtte blive arrogant, og med det tror jeg, at han mente, at man aldrig skulle være selvtilfreds og bilde sig selv ind, at man var verdensmester. Man skulle være nysgerrig og for eksempel undre sig, hvis konkurrenter gjorde tingene på en anden måde,« siger Søren Skou.

Ja – uden betænkningstid

Søren Skou fortæller, at han hurtigt takkede ja til jobbet som topchef for virksomheden.

»Det var ikke noget, jeg skulle bruge lang tid på at overveje. Jeg sagde stort set ja med det samme. Det var ikke et langt forløb, men noget som gik forholdsvis hurtigt,« siger Søren Skou.

Han siger, at det er særligt specielt for ham at blive leder af den virksomhed, hvor han har arbejdet i 33 år.

»Jeg er naturligvis både glad og stolt over, at jeg har fået jobbet. Jeg har investeret hele min erhvervskarriere i det her ene firma. Derfor er det naturligvis en kæmpe tilfredsstillelse at nå hele vejen til toppen. Men det er også en stor udfordring, som jeg går til med en vis ærefrygt,« siger Søren Skou.

Hvad sagde din kone, da du fortalte hende, at du skulle være topchef?

»Hun sagde tillykke, men det er jo i forvejen ikke ligefrem nogen lille opgave at være administrerende direktør for Maersk Line.«

Ikke vild med eksponering

Det her job vil gøre dig mere kendt i den brede offentlighed. Hvordan har du det med det?

»Jeg anerkender selvfølgelig, at man bliver en mere offentlig person i Danmark, hvis man er administrerende direktør for A.P. Møller - Mærsk, end hvis det er i et datter­selskab i koncernen. Det er ikke min natur at stille op til alt muligt og få en masse eksponering, og det må jeg finde ud af, hvordan jeg håndterer på bedst mulige vis.«

Ville du i virkeligheden hellere drive forretningen og slippe for opmærksomheden?

»Ja, men det følger med, og det kan jeg ikke undgå.«

Er der nogle resultater, som du er særligt glad for at have opnået i din karriere?

»Jeg er utroligt stolt af det, som vi har opnået i Maersk Line i de sidste fire et halvt år, mens jeg har været administrerende direktør. Vi har fået forløst en del af det potentiale, der er i den her fantastiske virksomhed. Vi har fået den på et godt spor, hvor vi kan fortsætte med at lede industrien både størrelsesmæssigt, marginmæssigt, men samtidig accelerere udviklingen.«

Skæve beslutninger

Kan du pege på nogle forretningsmæssige beslutninger, som du har fortrudt?

»Man kan ikke sidde så lang tid og ikke træffe store beslutninger uden fejlskud, og dem har jeg sørme også haft nogle af. Når man foretager investeringer over så lang en karriere, rammer man ikke rigtigt hver gang. Da jeg var chef for Maersk Tankers, bestilte jeg flere end 100 tankskibe, og der kan jeg godt komme i tanke om en håndfuld eller to, som vi ikke skulle have købt. Vi foretog nogle investeringer lige før den finansielle krise, som vi ikke skulle have kastet os ud i.«

Søren Skou vil vente med at udtale sig i detaljer om virksomhedens nye strategiske retning – en proces, som bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen har bedt ham om at stå i spidsen for.

Pram Rasmussen overraskede for små to uger siden med at afskedige Nils Smedegaard Andersen og åbne for en opsplitning af selskabet. Planen er nu at give en form for status på de strategiske planer i slutningen af september.

Mål: Et større Mærsk

Men Skou understreger, at målet er at skabe et større A.P. Møller - Mærsk, som kommer ud af problemerne med at vokse.

Samtidig må aktiekursen meget gerne klare sig bedre – en opgave, som hans forgænger Nils Smedegaard Andersen har kæmpet med.

»Vi har over det seneste årti haft besværligheder med at øge vores omsætning, og vores aktiekurs har ikke udviklet sig positivt. Det er klart, at vi skal kigge på, hvordan vi kan få vækst i virksomheden, og hvordan vi kan få en bedre udvikling i aktiekursen,« siger Søren Skou.

Søren Skou, der er født i 1964, bor i Vedbæk med sin kone. De to har tre børn på 17, 22 og 25 år.