Mærsk langt fra det eneste offer i nyt, globalt cyberangreb

Det omfattende hackerangreb, der har ført til et omfattende nedbrud hos Mærsk, har også ramt storbank, medicinalselskab og fødevareproducent. Ukraine er blevet hårdest ramt.

Rosnefts hovedkvarter Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI KADOBNOV

Hackere er endnu en gang lykkedes med at tvinge nogle af verdens største virksomheder i knæ med ondsindet virus. Det er konklusionen efter, at et vidtforgrenet hackerangrebet er blæst ind over alverdens selskaber de seneste to dage.

For blot en måned siden inficerede »WannaCry«-virussen 300.000 computere og globale firmaer som bilproducenten Renault, IT-leverandører Hitachi og energiselskabet Petrobras. Det nye angreb, der begyndte tirsdag, har allerede ført til IT-nedbrud i stribevis af virksomheder, heriblandt Mærsk, der har måttet lukke havneterminaler over hele verden.

De virksomheder, som er blevet udsat for cyberangreb i denne omgang, er efter alt at dømme ofte virksomheder, der har underafdelinger i Ukraine.

Ifølge det slovakiske firma ESET, der sælger antivirusprogrammer, er 80 procent af de inficerede enheder placeret i Ukraine, mens ti procent er fra Italien.

Det var netop i Ukraine, at angrebet begyndte. Her blev en række banker og også den største strømdistributør ramt, ligesom flyfabrikanten Antonov og lufthavnen i hovedstaden Kiev blev påvirket af angrebet. Derudover har Deutsche Post forklaret, at systemerne i en ukrainsk underafdeling er blevet ramt af angrebet. Det samme gælder den tyske dagligvarekæde Metro, der også i Ukraine har haft problemer som følge af virussen.

Også den internationale finanskoncern BNP Parisbas er ifølge Reuters blevet ramt i den underafdeling, der håndterer investeringer i fast ejendom. Selv om finanskoncernen ejer en ukrainsk bank, tyder intet dog på, at det forklarer, hvorfor BNPs ejendomsfirma er blevet ramt.

I Frankrig holder myndighederne skarpt øje med IT-nedbruddene, der også har ramt den franske byggekoncern Saint Gobain. Selskabet ejer blandt andet det danske byggefirma Brødrene Dahl, der har flere end 1.000 ansatte.

I USA har medicinalselskabet Merck & Co fortalt, at der har været nedbrud i selskabets IT-systemer, ligesom fødevarekæmpen Mondelez har haft tekniske problemer – angiveligt som følge af det verdensomspændende cyberangreb.