Hackere er endnu en gang lykkedes med at tvinge nogle af verdens største virksomheder i knæ med ondsindet virus. Det er konklusionen efter, at et vidtforgrenet hackerangrebet er blæst ind over alverdens selskaber de seneste to dage.
For blot en måned siden inficerede »WannaCry«-virussen 300.000 computere og globale firmaer som bilproducenten Renault, IT-leverandører Hitachi og energiselskabet Petrobras. Det nye angreb, der begyndte tirsdag, har allerede ført til IT-nedbrud i stribevis af virksomheder, heriblandt Mærsk, der har måttet lukke havneterminaler over hele verden.
De virksomheder, som er blevet udsat for cyberangreb i denne omgang, er efter alt at dømme ofte virksomheder, der har underafdelinger i Ukraine.
Ifølge det slovakiske firma ESET, der sælger antivirusprogrammer, er 80 procent af de inficerede enheder placeret i Ukraine, mens ti procent er fra Italien.
Det var netop i Ukraine, at angrebet begyndte. Her blev en række banker og også den største strømdistributør ramt, ligesom flyfabrikanten Antonov og lufthavnen i hovedstaden Kiev blev påvirket af angrebet. Derudover har Deutsche Post forklaret, at systemerne i en ukrainsk underafdeling er blevet ramt af angrebet. Det samme gælder den tyske dagligvarekæde Metro, der også i Ukraine har haft problemer som følge af virussen.
Også den internationale finanskoncern BNP Parisbas er ifølge Reuters blevet ramt i den underafdeling, der håndterer investeringer i fast ejendom. Selv om finanskoncernen ejer en ukrainsk bank, tyder intet dog på, at det forklarer, hvorfor BNPs ejendomsfirma er blevet ramt.
I Frankrig holder myndighederne skarpt øje med IT-nedbruddene, der også har ramt den franske byggekoncern Saint Gobain. Selskabet ejer blandt andet det danske byggefirma Brødrene Dahl, der har flere end 1.000 ansatte.
I USA har medicinalselskabet Merck & Co fortalt, at der har været nedbrud i selskabets IT-systemer, ligesom fødevarekæmpen Mondelez har haft tekniske problemer – angiveligt som følge af det verdensomspændende cyberangreb.