Mærsk-investorer får milliardstryg fra morgenstunden

Investorerne svarer prompte på nedjusteringen fra A.P. Møller-Mærsk og sender på minutter aktien ned med næsten 7 pct. Det betyder, at det danske containerrederi fredag morgen har fået barberet 15 mia. kr. af sin markedsværdi.

Foto: MICHAEL KOOREN. A.P. Møller-Mærsk har problemer på containermarkedet og nedjusterede fredag morgen sine forventninger til 2015.
Læs mere
Fold sammen

Mærsk-aktionærer vågende fredag op til en rigtig grim efterårsmorgen med en stor nedjustering fra det danske containerrederi. En svag udvikling på containermarkedet betyder, at Mærsk skruer gevaldigt ned for forventningerne til årets resultat og forudser nu et underliggende resultat på 3,4 mia. dollar mod tidligere 4,0 mia. dollar.

Aktien styrtede ved fondsbørsens åbning straks sydpå og faldt i løbet af få minutter med næsten 7 pct. Det betyder, at Mærsk har mistet tæt på 15 mia. kr. af sin markedsværdi med nedjusteringen fredag morgen.

TV: Det er en bet for Smedegaard

 

Årsagen til Maersk Lines markante nedjustering er, at selskabet havde forventet, at priserne på containerfragt ville stige i årets sidste halvdel, hvor selskabet traditionelt tjener flere penge på sin containerforretning. Det er der ikke udsigt til - tværtimod.

»Der er stadig en betydelig overkapacitet på Asien-Europa, hvilket betyder, at raterne er faldet væsentligt mere, end vi havde regnet med. Vi havde regnet med, at de skulle op,« siger Mærsk-topchef Nils Smedegaard, der samtidig løfter sløret for, at rederiet trækker en række skibe ud af ruten til Asien.

Ved selskabets seneste regnskabspræsentation i midten af august var Smedegaard fortrøstningsfuld trods lave rater. Fredagens nedjustering kommer dog næppe bag på analytikerkorpset, vurderer Mærsk-bossen.

»Jeg er ikke sikker på, at det overrasker helt så mange, at der er kommet en form for nedjustering, men det er mere, end vi havde forventet,« siger han.