Mærsk i første aftale om lagring af CO2

Der slås to fluer med et smæk: Maersk Olie og Gas vil lagre CO2 i Nordsøens undergrund. Samtidig kan CO2'en bruges til at øge produktionen af olie.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller-Mærsk-ejede Maersk Olie & Gas og Maersk Tankers har indgået sin første aftale om lagring af CO2 i oliefelterne i Nordsøens undergrund. Samarbejde er indgået samarbejde med de finske forsyningsselskaber Fortum og Teollisuuden Voima om i fællesskab at nedbringe udledningen af CO2, oplyser A.P. Møller-Mærsk.

CO2'en skal opsamles af forsyningsselskaberne fra Meri-Pori kraftværket og sejles med specialbyggede skibe fra Maersk Tankers og pumpes ned i undergrunden i Nordsøen. Dermed slås to fluer med et smæk: Ved brug af CO2 kan olieproduktionen i Nordsøen potentielt øges. Målet er at lagre 1,2 millioner ton CO2 om året, og parterne satser på, at driften er i gang i 2015.

Projektet kræver betydelige investeringer, og parterne satser på at opnå støttemidler fra EU's såkaldte CCS demonstrationsprogram. I 2011 beslutter EU hvilke projekter, der skal støttes, og dermed kan den endelige beslutning om investering træffes i løbet af 2011-2012.

/ritzau/