Mærsk har kastet betydeligt beløb i opgivet gasfelt

Maersk Oil har investeret væsentlige summer penge i Elly-Luke-gasprojektet i den danske del af Nordsøen, inden Mærsk-datterselskabet fredag besluttede at droppe udviklingen af feltet og rette opmærksomheden og investeringerne andre steder.

Maersk Oil har investeret væsentlige summer penge i Elly-Luke-gasprojektet i den danske del af Nordsøen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fortæller Mark Wallace, landechef for Maersk Oil i Danmark, i en kommentar til Ritzau Finans.

Elly-Luke-projektet var ellers tidligere udpeget som et nøgleprojekt i Maersk Oils pipeline og var ventet at give en produktion på 8.000-15.000 tønder olieækvivalenter per dag til selskabet fra 2015 og dermed bidrage til at løfte produktionen fra omtrent 230.000 tønder olieækvivalenter i dag til 400.000 i 2020.

Men pengene er bedre brugt på mindre risikable projekter, mener Mærsk-selskabet nu.

»Vi har haft et team til at arbejde koncentreret på Elly-Luke projektet. Teamet har lavet en grundig analyse og evaluering, som har dannet grundlag for vores beslutning. Frem for at bruge flere penge og mere tid, har vi vurderet, at det vil være bedre at allokere vores ressourcer til andre projekter med lavere associerede risici,« siger Mark Wallace i en kommentar til Ritzau Finans.

Dermed er mange års udviklingsarbejde i feltet gået tabt, og med det en anseelig sum penge.

»Vi kan ikke dele det specifikke tal, men vi har brugt et betydeligt beløb. Når man borer efterforsknings- og vurderingsbrønde, er der ikke garanti for succes. Vi har imidlertid opnået viden om undergrunden, som vi kan bruge specielt i forhold til vores planer om at bore et potentielt større HPHT-prospekt (boring under højt tryk og høj temperatur, red.) i den danske sektor af Nordsøen,« siger Mark Wallace.

Udgifterne er dog løbende blevet udgiftsført, så beslutningen medfører ikke en større engangsafskrivning, forventer selskabet.

Feltet er nu blevet overdraget til den danske stat, og i stedet koncentrer Maersk Oil sig blandt andet om udvidelsen af Tyra Sydøst, der blev annonceret tidligere i år.