Mærsk gør klar til grønlandske olieboringer

Maersk Oil har indledt jagten på olie og gas ved Grønland. Prøveboringerne til havs kan starte om 3-5 år, siger selskabet.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens oliefelterne på land efterhånden bliver pumpet tørre, har olieselskaberne rettet kikkerten mod offshore-boringer i det følsomme Arktis. I Baffinbugten ud for Grønlands vestkyst venter Maersk Oil sammen med det grønlandske olieselskab Nunaoil at kunne starte prøveboringer, men tidligst om tre til fem år.

Konsortiet Maersk/Nunaoil vandt sidste år rettighederne til efterforskning på en koncession på 12.000 kvadratkilometer. Operatøren Maersk planlægger i første omgang seismiske undersøgelser. Hvis efterforskning og de efterfølgende prøveboringer giver positivt resultat, kan en kommerciel olie- og gasproduktion starte om 10 til 15 år, skriver A.P. Møller-Mærsk i sin årsrrapport for 2010.

Sidste år fulgte den internationale olieindustri spændt med i det skotske olie- og efterforskningsselskab Cairns prøveboringer ud for øen Disko ved Vestgrønland. Selskabet, der er blevet stinkende rig på udvinding af olie i Indien og vil bruge en del indtægterne fra salg af indiske aktiver, fandt spor af både olie som gas ved Grønland.

Det var de første boringerne i Grønland i godt 10 år. Cairn vil til sommer foretage en håndfuld nye prøveboringer. En række selskaber havde pr. 1. januar 2011 sammenlagt 20 efterforskningslicenser. Ud over Maersk Oil var det bl.a.ConocoPhillips, Shell, Statoil og GDF Suez. I 2006 var der kun givet to efterforskningslicenser.

"Det er en tidobling på fire år. Det siger sig selv, at jo mere der bliver efterforsket, jo større er sandsynligheden for at få succes," siger administrerende direktør fra Nunaoil, Hans Kristian Olsen.

Lille Nunaoil, som ejes af Grønlands Selvstyre, fik sidste år et overskud på små 13 mio. kr. Det var bedre end budgetteret, og skyldes primært ikke-budgetterede salg af seismiske data til olieselskaber.

"Der kan nemt gå 10 år eller mere fra et fund er gjort, til udbyttet af en produktion begynder at vise sig på bundlinjen," siger Hans Kristian Olsen.