Mærsk: Frihandel giver fred

Hos Danmarks største virksomhed og verdens største containerrederi, A.P. Møller - Mærsk, går man ind for frihandel. Til dem der har tvivlet på det, slår topchef Jess Søderberg det fast i koncernmagasinet Mærsk Post.

Jess Søderberg konstaterer i en kommentar til det nye megaskib, Emma Mærsk, at globaliseringen ikke kan stoppes, da den er dybt forankret i en fordelagtig økonomi og internationale regler.

Emma Mærsk, der blev sat i søen i sommer, var det første containerskib i en hel ny generation af kæmpestore containerskibe fra Lindø-værftet. Skibets jomfrurejse rundt i verden fik massiv omtale i de internationale medier. Blandt andet florerede historien om, at Emma Mærsk sejlede julegaver produceret i Kina til Europa, i flere uger.

- I medierne spekulerede såkaldte eksperter over, hvordan Vesten skulle overleve, når nu hovedparten af julegaverne blev produceret i Kina frem for i Europa eller USA. Vestens ende var således nært forestående, lød dommen, konstaterer Jess Søderberg, der ikke overraskende mener, at konklusionen er tvivlsom.

- Tværtimod bør man styrke den globale handel yderligere og sikre frie markeder, da det har en positivt påvirkning på den globale udvikling. Det nedtoner de politiske spændinger, fordi det tillader nationer at samarbejde og konkurrere fredeligt, ligesom fri handel gør det muligt for lande og regioner at udvikle sig gennem innovation og industrialisering, skriver Jess Søderberg i lederen.

Da globaliseringen er en fordel for alle, mener Mærsk-topchefen, at alle kræfter bør arbejde for en fri verdenshandel.

- Det er derfor vigtigt at støtte arbejdet i organisationer som eksempelvis WTO, der kæmper for en fri verdenshandel. Der er stadig mange eksempler på protektionisme. Vi må fortsætte med at påvirke dem, som opstiller barrierer for fri handel og dermed begrænser den globale udvikling. Emma Mærsk symboliserer derfor ikke det globaliseringsuhyre, som nogle ellers antyder. Derimod er hun med sine 11.000 containere bevis på fremgang og en højere velstand for alle, lyder salutten fra Jess Søderberg.

RB-Børsen