Mærsk-formand holder på pengene og gør klar til opkøb

Michael Pram Rasmussen lukker døren for de investorer, som har håbet på ekstra store udbytter fra den danske olie- og shippingkoncern. Al overskydende kapital skal gå til at købe op for, siger han.

»Vi prioriterer langsigtet vækst over udlodning til aktionærerne,« siger Mærsk-bestyrelsesformand, Michael Pram Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Han gør det helt klart. Aktionærerne får ikke del i A.P. Møller - Mærsks bugnende pengekasse, for den skal gå til opkøb. I en af sine sjældne udtalelser siger bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen til Berlingske, at den danske olie- og shippinggruppe ikke kommer til at øge gælden på samme måde som andre virksomheder, men han erkender, at den lave gæld er ved at blive et problem.

Den danske koncern skylder 54 milliarder kroner væk, men set i forhold til virksomhedens driftsindtjening på op mod 65 milliarder kroner er beløbet lavt.

»Det er et lavt niveau både i forhold til historiske gældsniveauer og vores indtjening. Forbliver gælden lav i en årrække, kan det give udfordringer. Men vi ønsker at vokse og ser mulighed for at supplere organisk vækst med opkøb i det nuværende marked,« skriver Michael Pram Rasmussen i en mail til Berlingske.

Stort økonomisk råderum

Den begrænsede gæld giver plads til store opkøb i de kommende år, hvor der måske kan frigives over 50 mia. kroner til at købe op for. Det vil især være muligt, hvis A.P. Møller - Mærsk fik en gæld, der har en størrelse som nærmer sig det niveau, som mange andre store danske virksomheder arbejder med.

»Mærsk Gruppen opererer i ganske volatile markeder. Vi ønsker et stærkt finansielt beredskab for at bevare vores ledelsesmæssige handlefrihed, særligt i nedgangstider. Derfor prioriterer vi at fastholde en solid kreditvurdering. Det giver adgang til flere finansieringskilder, og det giver lavere renteomkostninger,« hedder det fra Pram Rasmussen.

Den store pengereserve er – set fra investorerne side – knap så positiv, fordi pengene kan investeres andre steder til højere afkast. Blandt andre pegede ATPs aktiechef, Claus Wiinblad, på den seneste generalforsamling i foråret på problemet. Her sagde han, at »for meget overskydende kapital vil alt andet lige reducere værdiskabelsen til aktionærerne«. Men Mærsk-formanden har ingen planer om at forkæle investorerne med ekstraordinære udbytter.

»Vi prioriterer langsigtet vækst over udlodning til aktionærerne. Men bemærk venligst, at vi i indeværende år har udbetalt sammenlagt 45,8 milliarder kroner til vore aktionærer. Så vi har værktøjerne til at tilpasse kapitalstrukturen og benytter dem,« siger Pram Rasmussen.

Hovedparten af de store udbytter i 2015 skyldes dog, at aktierne i Danske Bank blev solgt.

Opkøb inden for olieindustrien

De kommende opkøb vil sandsynligvis være til olieselskabet Maersk Oil. I sidste uge blev en række lovende felter købt i Afrika, men de helt store opkøb sker sandsynligvis i Nordsøen. Jakob Thomasen, chef for Maersk Oil, sagde for nylig til Berlingske, at der bliver arbejdet på den næste handel, uden at han dog satte en dato på.

Udover oliedelen er det mest oplagt, at opkøbene kommer i havneselskabet APM Terminals, siger Dan Togo Jensen, analysechef i Handelsbanken.

»A.P. Møller - Mærsk har meget store finansielle muskler. Der, hvor vi kommer til at se investeringer, er i oliedelen og på terminaldelen, mens der kan gå flere år, før de bestiller containerskibe igen,« siger Dan Togo Jensen.

Vælg med omhu

Ifølge en rapport fra researchfirmaet Derrick er der i øjeblikket olieaktiver for over 800 milliarder kroner til salg i verden.

»På oliedelen kan de virkelig købe sig fattige, så de skal vælge med omhu. De er sandsynligvis mest interesserede i felter, som er i den indledende fase for ikke at komme til at betale alt for meget. Men det må samtidig gerne være områder, hvor der allerede er fundet olie,« siger Dan Togo Jensen.

Opkøbene er centrale for, hvordan A.P. Møller - Mærsk skal skabe værdi i de kommende år. Den lave oliepris og de pressede fragtrater hæmmer mulighederne for indtjening i koncernens to kerneområder. Men disciplin med at lave gode opkøb mangler A.P. Møller - Mærsk at vise, at selskabet mestrer. For mens der er solgt et hav af virksomheder fra med aktieposten i Danske Bank og i Dansk Supermarked, så er der længere mellem opkøbssucceserne.

»Indtil nu har de ikke haft den mest heldige hånd med opkøb, og de senere år har de været bedre til at lave gode frasalg end opkøb,« siger Dan Togo Jensen.

Behovet for at købe op er blevet yderligere forstærket efter et tredje kvartal, der var barsk læsning for aktionærerne. Både historisk lave rater på containerfragt, og en oliepris, der er mere end halveret siden sommeren 2014, betød, at indtjeningen i de seneste tre måneder blev halveret.