Mærsk-forhandlinger påvirkes af statens halverede olieindtægt

Statens indtjening fra den danske olie- og gasproduktion i Nordsøen landede i 2015 på 9,2 mia. kr., en halvering siden 2014, hvor den var 18,8 mia. kr. Det kan påvirke forhandlingerne om det truede Thyra-felt.

Crew members look out from the MV Maersk Mc-Kinney Moller as it berths at a PSA International port terminal in Singapore, September 27, 2013. REUTERS/Edgar Su/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Edgar Su
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver dagbladet Børsen.

Statens indtjening på beskatning af olie- og gasselskaber er den laveste siden årtusindeskiftet og udgør blot en fjerdedel af højdepunktet af olieeventyret i 2008, hvor den lød på 36,5 mia. kr. Prognoserne for 2016 og 2017 varsler om yderligere fald.

Den styrtdykkende indtjening kan påvirke forhandlingerne med Mærsk om det synkende Thyra-felt, som står for 90 pct. af den danske gasproduktion og i øjeblikket står til at lukke i 2018.

- Det er ikke den guldkalv længere, som det har været. Man er nede på marginalerne, og der betyder det meget, hvordan indretningen af skatteaftaler og fradrag på investeringer ser ud. Det kan gøre det svært at nå frem til en aftale, siger økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Michael Svarer til Børsen.

Michael Svarer ser dog stadig potentiale for en fornuftig aftale, og Maersk Oil vurderer overfor Børsen, at man med de rigtige investeringer kan fremme statens indtjening.

/ritzau/FINANS