Mærsk forgylder Gentofte med milliarder efter sin død

Den stenrige nordsjællandske kommune Gentofte vil modtage halvanden mia. kr. fra boet efter Mærsk Mc-Kinney Møller.

Torsdag: Halvanden mia. kr. står til at tikke ind på Gentofte Kommunes bankkonto i næste måned. Det store beløb kommer fra boet efter den ikoniske erhvervsmand Mærsk Mc-Kinney Møller, der døde for tre år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Halvanden mia. kr. står til at tikke ind på Gentofte Kommunes bankkonto i næste måned. Det store beløb kommer fra boet efter den ikoniske erhvervsmand Mærsk Mc-Kinney Møller, der døde for tre år siden.

Berlingske har fået adgang til en række nye oplysninger om boet efter Mærsk Mc-Kinney Møller, der har været kåret til den største erhvervsmand i Danmark nogensinde.

Samlet vil der blive betalt ca. 4,6 mia. kr. i skatter og afgifter i løbet af april, hvoraf en tredjedel tilfalder Gentofte Kommune.

Pengene – der sandsynligvis gør Mærsk Mc-Kinney Møller til den største enkelte skatteyder i 2015 – kommer først og fremmest fra en aktiepost i A.P. Møller - Mærsk. Derudover stammer værdierne blandt andet fra aktieposter i andre virksomheder, grunde i Charlottenlund, luksusyachten »Klem VIII« og privateejede selskaber.

»Jeg kan bekræfte, at ejendommene på Mosehøjvej, »Klem VIII« og de private selskaber er solgt. Øvrige udtalelser om boet betragter jeg som private,« siger Lars-Erik Brenøe, bobestyrer og tidligere personlig assistent for Mærsk Mc-Kinney Møller.

Indtil videre er borgmester i Gentofte Hans Toft (K) tavs om de mange penge, som er på vej til den i forvejen stenrige kommune.

»Gentofte Kommune har ikke adgang til boet og heller ikke adgang til Skats oplysninger om boet. Jeg har derfor ingen kommentarer til, om eller hvor meget der eventuelt vil tilflyde Gentofte Kommune af boets skatter,« hedder det i en skriftlig kommentar fra Hans Toft.

Gentofte Kommune har budgetteret med at få syv mio. kroner ind fra dødsbo i 2015, oplyser kommunen.

Skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller boede på Mosehøjvej 4C, der ligger i Charlottenlund i den nordlige del af Gentofte Kommune. Han var i mange år den største enkelte skatteyder i Gentofte og lagde årligt mellem 130 og 150 mio. kr. i kommuneskat.

Hans tilknytning til området betød, at han i 2012 blev begravet på Hellerup Kirkegård, der ligger i kommunen. Ligesom skibsrederens forældre og to søskende er hustruen Emma også begravet her.

Gentofte blev også forgyldt, da kommunen i 2004 solgte sine aktier i elselskabet NESA til Elsam, der senere blev en del af DONG. Det gav kommunen en indtægt på 3,5 mia. kroner, eller hvad der svarede til ca. 50.000 kr. pr. indbygger. Indtægterne fra boet efter Mærsk Mc-Kinney Møller svarer for kommunens 74.000 borgere til 22.000 kr. pr. person.

Penge fra dødsboer er ikke omfattet af den såkaldte udligningsordning, oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet. Dermed slipper Gentofte Kommune for at dele pengene med andre kommuner.