Mærsk-fonde flytter rundt på millionerne

Mærsk-arvingernes Familiefond har solgt aktier for 686 mio. kr. til Almenfonden. Det sker som led i den gradvise udbetaling af den milliardstore arv til Arnold Peter Møllers efterkommere.

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla ankom til navngivning af verdens største containerskib på Langelinie I september 2013. Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla er formand for den fond, der nu flytter rundt på mange millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>De to store familiekontrollerede aktionærer i A.P. Møller - Mærsk har flyttet rundt på aktier for i alt 686 mio. kr., meddeler A.P. Møller - Mærsk i en fondsbørsmeddelelse.

Handlen drejer sig om stemmetunge A-aktier for knap 401 mio. kr. og almindelige B-aktier for knap 286 mio. kr.

Det er A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond, i daglig tale Familiefonden, der har solgt ud af aktierne i selskabet. Det skyldes et tidligere dødsfald blandt efterkommere af den ene datter af virksomhedens grundlægger Arnold Peter Møller.

Arven efter dødsfaldet udløste en arveafgift og en såkaldt familiefideikommis-afgift, der nu bliver dækker af Familiefonden gennem aktiesalget. Til gengæld har den anden store familiekontrollerede fond, Almenfonden, købt aktierne.

Det har nemlig hele tiden været planen, at Almenfonden skal styre selskabet videre, mens Familiefonden skal sikre Arnold Peter Møllers arvinger økonomisk.

Partiel opløsning af Familiefonden

De kontrollerende fonde bag A.P. Møller - Mærsk har også en del gange tidligere flyttet rundt på millionerne som følge af en nedskrevet fordeling af den milliardstore arv, der skal gives videre fra Familiefonden.

"Der pågår en partiel opløsning af Familiefonden. Aktierne er solgt for at kunne dække omkostninger i forbindelse hermed," siger familiens repræsentant i selskabet, Lars-Erik Brenøe, der gennem mange år var den afdøde skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møllers mangeårige personlige assistent.

Lars-Erik Brenøe henviser til, at Familiefonden opløses gradvist over en mangeårig periode i takt med, at den milliardstore arv bliver givet videre til næste led af efterkommere af virksomhedens grundlægger Arnold Peter Møller.

Arvingernes fødselsår er afgørende

Arven er arrangeret gennem et såkaldt familiefideikommis, der beskriver, hvordan arven skal fordeles og udbetales. Hvis arvingerne er født efter Arnold Peter Møllers død i 1965, får de nemlig arven udbetalt i stedet for at arve en ejerandel og få et årligt afkast af aktieandelen.

Når hele arven på et tidspunkt er videregivet til efterkommere med en fødselsattest efter 1965, vil Familiefonden være opløst, mens Almenfonden fortsat vil sidde med en kontrollerende aktiepost.

Der kan dog gå rigtig mange år, før det sker. Hvis de arvinger, der blev født i første halvdel af 1960'erne, bliver lige så gamle som Mærsk Mc-Kinney Møller, vil Familiefonden først blive opløst i 2063.