Mærsk-fond lagde 11 milliarder kroner til formuen sidste år

2010 var et guldrandet år for Almenfonden, der kontrollerer A.P. Møller - Mærsk.

Den 97-årige skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, sidder selv for bordenden i Almenfonden, der kontrollerer A.P. Møller-Mærsk. Hans yngste datter, 61-årige Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla er næstformand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årets resultat blev 11,2 milliarder kroner - en markant forbedring efter et tab på 3 milliarder kr. i 2010. Det skriver Børsen på baggrund af fondens årsregnskab.

Almenfonden - eller A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal - har en egenkapital på 79 milliarder kroner og er dermed Danmarks suverænt største, private fond. Den ejer 41,22 pct. af aktierne og kontrollerer 50,60 pct. af stemmerne i A.P. Møller-Mærsk. Den 97-årige skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller sidder for bordenden.

Resultatopgørelse udtrykker i høj grad fondens andel i A.P. Møller-Mærsks samlede overskud. Det blev i 2010 på 28 milliarder kr. efter skat.

Indtægterne til udbetalinger kommer fra udbyttebetalinger i henholdsvis A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank, som Almenfonden ejer 2,71 pct. af. Denne post blev væsentligt mindre i 2010, da A.P. Møller-Mærsk kun udbetalte 325 kr. pr. aktie, mens Danske Bank slet ikke betalte udbytte på grund af reguleringen i forbindelse med bankpakkerne. Dermed svandt posten fra 1.281 mio. kr. i 2009 til 669 mio. kr. i 2010.

Alligevel øgede Almenfonden sine udbetalinger til 881 millioner kroner mod 585 mio. kr. året før.

"Vi valgte at øge uddelingerne, fordi der var nogle gode projekter, vi gerne ville støtte," siger direktør Henrik Tvarnø fra Almenfonden til Børsen.

Årets største uddeling var på 650 mio. kr. og blev givet til en ny bygning til lægevidenskab på Københavns Universitet.

Blandt de mindre projekter er bygningen af et overdækket stoppested ved Operaen, etablering af Danmarks Borgcenter i Vordingborg, restaurering af Marmorgemakket på Rosenborg Slot, anskaffelse af en nano CT-scanner til Odense Universitetshospital og renovering af Det Grønlandske Hus i København.

INFOshop: Her er Danmarks ikonvirksomheder