Mærsk finder vej uden om naboers blokade af Qatar

Det bliver - med en hel del forsinkelse - nu alligevel muligt for Maersk Line og andre containerrederier at få fragtet last til Qatar trods naboernes boykot af landet.

Arkivfoto: Det bliver - med en hel del forsinkelse - nu alligevel muligt for Maersk Line og andre containerrederier at få fragtet last til Qatar trods naboernes boykot af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: INGO WAGNER

Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og flere andre nabolande boykotter Qatar og tillader ikke, at skibe sejler mellem deres havne og halvøstaten. Det giver bøvl for de rederier, der har fragt på vej til Qatar, da mange containere til det lille land normalt fragtes via nærliggende Dubai.

Nu har Maersk Line i midlertid fundet en nødløsning for de strandede containere, da det stadig er muligt for skibe at sejle fra Oman til Doha-havnen i Qatar.

»Vi indsætter et Maersk Line-feederskib for sendinger på vej til Qatar, og første afgang ventes at sejle fra Salalah (i Oman, red.) 19. juni og ankommer i Doha 25. juni. Denne streng sejler hver tiende dag,« skriver Maersk Line, som understreger, at det kun gælder søfragt til Qatar.

Maersk Line tager fortsat ikke imod nye bestillinger af fragt til Qatar, og rederiet skriver, at det arbejder hårdt på en mere permanent løsning.

Ifølge shippingavisen Lloyd's List har også rederier som OOCL, Evergreen og CMA CGM måttet stoppe fragt til Qatar, og landets eget Milaha-rederi er også hårdt ramt af handelsstoppet.

De omkringliggende lande, anført af Saudi-Arabien og Egypten, afbrød mandag forbindelserne til Qatar, som de beskylder for at støtte ekstremisme. Boykottet indebærer, at de har hjemkaldt deres ambassadører, forbudt deres borgere at rejse til landet og indstillet flyvninger til og fra Doha.

Regeringen i Qatar har afvist alle beskyldninger og kaldt landenes diplomatiske brud for uretfærdige.

»Vi er ikke klar til at overgive os. Vi vil aldrig blive klar til at afstå vor udenrigspolitiske uafhængighed,« siger udenrigsminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani onsdag ifølge Reuters.

Iran har ifølge ministeren tilbudt at sikre fødevareleverancer til Qatar, hvis det bliver nødvendigt. Iranerne vil stille havne til rådighed, men disse tilbud har Qatar ikke taget imod.