Mærsk-familien opkøber dansk virksomhed i milliardhandel – går ind i ny industri

A.P. Møller Holding har købt den danske virksomhed KK Group, som er en ledende global leverandør af styresystemer til vindmøller. Købet er en del af Mærsk-gruppens nye struktur, hvor moderselskabet skal så forskelligartede frø til fremtidig vækst, og hvor flere investeringer er på vej.

I juni 2016 overtog Mærsk-arvingen Robert Uggla ledelsen af A. P. Møller Holding, hvis største investeringer er A. P. Møller - Mærsk og Danske Bank, som det ejer 20 pct. af aktierne i. Robert Uggla har tidligere sammenlignet holdingselskabet med en startup-virksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Onsdag bliver der skrevet et nyt kapitel for Mærsk-familiens forretningsimperium. Familien, der i over et århundrede har stået som en af verdens største aktører inden for transport, går nu ind i en helt ny industri med et milliardopkøb.

For et ukendt beløb har A.P. Møller Holding, der er ejet af Mærsk-familiens fond og bl.a. er storaktionær i rederikoncern A. P. Møller - Mærsk, således købt KK Group. Selskabet er en verdensomspændende leverandør af styresystemer til nogle af klodens største vindmøllefirmaer, såsom Siemens Gamesa, Vestas og GE Renewables.

Driftsselskabet i KK Group, der indtil nu har været ejet den svenske kapitalfond SoLix Group, havde sidste år havde en omsætning på 1,5 mia. kroner og tjente godt 100 mio. kroner.

Jan Thorsgaard Nielsen, der er investeringsdirektør i A. P. Møller Holding, fortæller, at han har været på jagt efter steder, hvor der er langsigtet vækst, og hvor fondens penge kunne være godt brugt.

»Vindbranchen er ekstremt vigtig for Danmark. Den er jo nærmest Danmarks Silicon Valley, og derfor har det været vigtigt for os at se, om der var afledte områder, hvor vores kapital kan nytte. Vi ser, at markedet for grøn energi bliver ved med at vokse og ønsker, at Danmark fortsat har et forspring, så det vil vi selvfølgelig gerne stille vores risikovillige kapital til rådighed for,« siger han.

Startup med milliarder

A. P. Møller Holding, der er kontrolleret af Mærsk-familien, blev etableret i slutningen af 2013 for at sikre A. P. Møller Fondens forretnings- og investeringsmæssige aktiviteter. I juni 2016 overtog Mærsk-arvingen Robert Uggla ledelsen af A. P. Møller Holding, hvis største investeringer er A. P. Møller - Mærsk og Danske Bank, som det ejer 20 pct. af aktierne i.

Robert Uggla har tidligere sammenlignet holdingselskabet med en startup-virksomhed. For planen er, at selskabet skal så frø til fremtidig vækst og på sigt forny porteføljen ved at geninvestere de penge, som selskabet får i udbytter fra særligt A. P. Møller - Mærsk og Danske Bank.

I spidsen for at finde frem til de rigtige frø står Jan Thorsgaard Nielsen, der siden august sidste år har været investeringsdirektør i selskabet. Han kommer fra en stilling som senior managing director samt vicedirektør for investeringsfirmaet Blackstones marked i Asien. Han er også Mærsk-familiens forlængede arm og næstformand i Danske Banks bestyrelse.

Siden han kom til, har han brugt tiden på at opbygge et investeringsteam og har været med til at sætte rammerne for, hvad holdingselskabet skal investere i fremover.

Rammerne, som han nu har udfærdiget, vil han ikke kalde en strategi, men snarere »et investeringsfokus«, der hviler på tre kerneværdier: investeringerne skal være langsigtede og behøver ikke give et hurtigt afkast. De skal være nyttige for samfundet og f.eks. skabe arbejdspladser eller bidrage til den grønne omstilling. Og så skal investeringerne være nogle, hvor selskabet kan lukrere på nogle af de erfaringer, kompetencer og netværk, som de har bygget op over de seneste mere end 100 år.

»Det er vigtigt, at vi får en bred portefølje, så vi altid sikrer, at vores ejer har de midler, de skal bruge. Vi er rigtig langt i forhold til at definere, hvad vi gerne vil investere i. Det her er vores første investering, vi har lavet på den måde, og der vil komme flere,« siger han.

Med en egenkapital på 256 mia. kroner har holdingselskabet da også rig mulighed for investere bredt og være en tålmodig ejer.

KK Group skal ekspandere i udlandet

Når selskabet har valgt at investere i en underleverandør til vindmølleindustrien, skyldes det, at A. P. Møller Holding mener at kunne se en udvikling i branchen. Hvor de store spillere som Vestas og Siemens Gamesa tidligere stort set lavede alt selv, er de nu i højere grad begyndt at bruge underleverandører.

»I bilbranchen og flybranchen, som jo er ældre end vindindustrien, har man også outsourcet mere og mere over tid, og den rejse er vindbranchen også på nu. Men for at den rejse kan ske, kræver det nogle stærke underleverandører som KK Group,« siger han.

Derudover passer KK Group, ifølge direktøren, til holdingselskabets investeringsfokus, da investeringen både har nogle langsigtede perspektiver, er nyttig i den forstand, at virksomheden bidrager til den grønne omstilling, og fordi det er det rigtige tidspunkt at købe KK Group, der står over for yderligere ekspansion.

»Det næste kapitel for KK Group bliver et globalt kapitel og at følge kunder ud i verden. Gruppen har netop etableret en fabrik i Indien og kommer til at bygge flere rundt om i verden, så der er brug for en ejer, der har kapital til at tage med på den globale rejse, og som har erfaring med at operere i de her nye markeder,« siger han.

Jan Thorsgaard Nielsen har siden august sidste år været investeringsdirektør i A. P. Møller Holding. Han kommer fra en stilling som senior managing director samt vicedirektør for investeringsfirmaet Blackstones marked i Asien. Han er også Mærsk-familiens forlængede arm og næstformand i Danske Banks bestyrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

KK Group, der har hovedkontor i Ikast og produktion i Polen og Indien, leverer til en stor del af verdens offshore-møller, og skal, ifølge Jan Thorsgaard Nielsen, være større inden for både onshore og offshore.

»Offshore-branchen har været meget koncentreret omkring Nordsøen. Men nu er lande som Taiwan, Australien, Korea, Vietnam, Kina, USA og Sydamerika også begyndt at stille offshore-møller op, fordi de er meget større og mere effektive,« siger han og tilføjer:

»Så når de store spillere åbner nye markeder, vil vi ønske en dialog med dem om, hvorvidt KK Group skal åbne produktionskapacitet i de områder. For en udfordring er, at vindmøllerne er meget store, og det er ikke praktisk at flytte en vindmølle, som man producerer i Polen, og så stille den op i Taiwan,« siger Jan Thorsgaard Nielsen.

Som det ser ud nu, har A. P. Møller Holding ikke ambitioner om, at KK Group skal udvide dens produktportefølje eller udvikle nye løsninger til kunderne. Men det kan komme på tale senere, lyder det fra direktøren.

»Vi vil være åbne for dialog enten direkte med vindturbineproducenterne eller med andre komponentleverandører om, hvorvidt man kan skabe stærkere selskaber,« siger han.

Havvind er i Europa en stor forretning, og det ventes, at det vil vokse massivt de kommende år. Ifølge energiselskabernes europæiske brancheorganisation, Eurelectric, skal der opføres titusindvis af nye havvindmøller frem mod 2050, hvis ambitionen om at komme fri af kul og olie skal indfries. Også i USA er der vækst inden for sektoren. Ifølge USAs energiministerium vil der inden 2030 blive sat over 20 gigawatt (GW) op. Og den store vækst vil kunne mærkes hos underleverandører til industrien, fortæller Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen.

»Der er ingen tvivl om, at det europæiske vindmøllemarked vil vokse de kommende år, men den helt store vækst inden for havvind kommer til at ligge i USA og Fjernøsten, når vi kigger fem-ti år ud i fremtiden, så der ligger nogle ganske store muligheder for underleverandører, der har kompetencerne og tør tage springet ud i andre dele af verden med producenterne og projektudviklerne,« siger han og peger på, at det særligt er inden for offshore, væksten vil være.

»For inden for landvind er tingene noget mere modnet, så det er havvind, der vil være den helt store guldgrube for underleverandører,« siger han.

Fra olie til Afrika og grøn energi

KK Group er ikke den første investering, som A.P Møller Holding har foretaget, der har potentiale til at være nyttig for samfundet

I 2017 stiftede holdingselskabet en Afrika-fond, som skal investere i infrastruktur inden for energi og elektricitet i form af jernbaner, veje og lufthavne. Formålet er at bidrage til bæredygtig økonomisk vækst og velstand på det afrikanske kontinent og samtidig generere et attraktivt afkast til investorerne.

Derudover har holdingselskabet forelsket sig i geotermisk energi, som ifølge det  seneste regnskab har potentiale til at dække 30 procent af Danmarks energikrav til fjernvarme. I første omgang har selskabet planer om at overføre geotermisk varme til radiatorerne hos 100.000 borgere i Aarhus.

»Det er igen et meget langsigtet tilløb, men vi tror, at hvis det kan lade sig gøre, så er det årtiers virksomhed, man kan bygge på det,« siger Jan Thorsgaard Nielsen.

At der ikke er den store sammenhæng mellem shipping, Danske Bank, infrastruktur i Afrika og vindenergi er, ifølge investeringsdirektøren, meningen. For holdingselskabet skal spille på flere heste og på den måde være et konglomerat, som det altid har været.

Det er da også godt at have flere heste at spille på, når nogle er i modvind. Sidste år mistede A. P. Møller Holding 44,9 mia. kroner på sine investeringer i A. P. Møller - Mærsk og Danske Bank.

Det er ikke mindst den omfattende hvidvaskskandale i Danske Bank, som har fået investorer til at flygte fra landets største bank, og som medførte, at banken mistede 46,6 procent af sin markedsværdi i regnskabsåret.

Også containergiganten A. P. Møller - Mærsks aktier fik en tur i investorernes vridemaskine på grund af lav indtjening og vedvarende trusler om en handelskrig.

Holdingselskabets omsætning steg dog sidste år fra 219 mia. kroner til 261 mia. kroner, mens bundlinjen i 2018 landede på næsten 11 mia. kroner sammenlignet med et plus på 1,4 mia. kroner i 2017.

Det er blandt andet frasalget af olie- og gasselskabet Maersk Oil til franske Total, der har været med til at løfte årets resultat.

Jan Thorsgaard Nielsen vil ikke udelukke, at selskabet vil foretage flere grønne investeringer eller yderligere i vindenergi.

»Vi har gennemgået det hele og fandt, at KK Group passede godt til os, men jeg vil ikke udelukke, at vi også kommer til at gøre noget andet. Min erfaring er, at når du pludselig ejer noget inden for en sektor, så får du pludselig mange flere henvendelser fra folk med forskellige ideer. Så hvis de rigtige kommer, så kigger vi selvfølgelig på dem,« siger han.

Præcis hvilke andre industrier, investeringsdirektøren holder øje med, vil han ikke ud med.

Handlen ventes afsluttet i tredje kvartal i år, og skal først godkendes af myndighederne. Prisen er ikke offentligtgjort.