Mærsk-familie trods gigantoverskud: »Den mørkeste tid siden Anden Verdenskrig«

A.P. Møller Holding, der er kontrolleret af Mærsk-familie, opnåede det største overskud nogensinde. Men krigen i Ukraine overskygger de gode tal, siger Robert Uggla.

»Invasionen af Ukraine repræsenterer et af de mørkeste øjeblikke i Europa siden Anden Verdenskrig,« siger Robert Uggla i forbindelse med årsregnskabet fra A: P. Møller Holding. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom det Mærsk-kontrollede A.P. Møller Holding leverede et rekordstort overskud på 119 milliarder kroner, bliver det alligevel overskygget af begivenhederne i Ukraine.

Robert Mærsk Uggla, administrerende direktør for A.P. Møller Holding og nyudnævnt bestyrelsesformand for Mærsk, kalder de tragiske begivenheder i Ukraine for den værste hændelse siden Anden Verdenskrig.

»Den positive udvikling i 2021 overskygges af den seneste geopolitiske udvikling. Invasionen af Ukraine repræsenterer et af de mørkeste øjeblikke i Europa siden Anden Verdenskrig. Vores hjerter og tanker er hos befolkningen i Ukraine, herunder mange venner, kolleger og kunder,« hedder det i en kommentar fra Uggla.

A.P. Møller Holding har fredag fremlagt regnskab for 2021. Tallene viser, at nettoværdien af aktiverne i fjor voksede med 58 procent til 224 milliarder kroner.

Uggla er glad for, at selskaberne i A.P. Møller Holding har hjulpet på forskellige måder under krigen i Ukraine.

»Vi glædes over at se, hvordan vores virksomheder bidrager på forskellige måder,« hedder det fra Uggla.

Stoppede fragt til Rusland

A.P. Møller - Mærsk har blandt andet indstillet fragt til Rusland og har etableret lagerfaciliteter og forsyningskæder til at levere fødevarer og medicin via World Food Programme. A.P. Møller Fonden har selv ydet økonomisk støtte til Røde Kors.

A.P. Møller Holding er mest kendt for at have en kontrollerende aktiepost i A.P. Møller - Mærsk og eje 20 procent af Danske Bank. Selskabet har også andele i selskaber, som er solgt fra Mærsk-koncernen, som blandt andet Maersk Drilling og Maersk Tankers. Men selskabet har de senere år tillige foretaget en række andre investeringer i blandt andet Faerch Group og KK Wind Solutions, ligesom Holding også har kapitalfonden A.P. Moller Capital.

I løbet af året blev der gennemført flere opkøb. Opkøbene af Faerch og Nissens Cooling Solutions blev gennemført og opkøbet af Unilabs blev annonceret.

Også i de nuværende virksomheder har der været flere opkøb. Blandt andet har A.P. Møller - Mærsk købt den kinesiske logistikvirksomhed LF Logistics og flyfragtvirksomheden Senator International.

Den høje indtjening i A.P. Møller Holding kommer, efter at Mærsk-koncernen tidligere på året fremlagde det største overskud nogensinde i Danmark. Overskuddet skyldtes blandt andet enormt høje fragtrater gennem hele 2021.