Mærsk-familie køber tankrederi ud af A.P. Møller-Mærsk

Mærsk-familien køber Maersk Tankers ud af A.P. Møller-Mærsk for ca. 7,3 mia. kr. Samtidig indgår tankrederi en ny strategisk aftale med japanske Mitsui.

Foto: SABRI ELMHEDWI.
Læs mere
Fold sammen

Mærsk-familien bag A.P. Møller-Mærsk køber tankrederiet Maersk Tankers ud af den store danske virksomhed for ca. 7,3 mia. kr., oplyser selskabet til fondsbørsen.

Købet sker gennem selskabet APMHI, der er 100 pct. ejet af A.P. Møller Holding, som kontrollerer majoriteten af aktierne i A.P. Møller-Mærsk.

»Maersk Tankers har over det seneste århundrede bygget et stærkt selskab. Med dette opkøb vil A.P. Møller Holding blive en engageret ejer og bidrage til Maersk Tanker fremtidige udvikling som en industrileder,« udtaler Robert Uggla, adm. direkør for A.P. Møller Holding og barnebarn efter Mærsk Mc-Kinney Møller.

Maersk Tankers blev stiftet i 1928 og var det ældste endnu eksisterende forretningsområde i A.P. Møller-Mærsk

Købsprisen kan ændres, hvis priserne på skibe i tankskibsmarkedet bliver forbedret. Det kan øge prisen med 1,2 mia. kr. Prisen kan også blive højere, hvis det nye ejerselskab APMHI inden 30. juni 2019 sælger skibe til en højere priser end dem, som er indregnet i købsprisen.

Det nye ejerselskab arbejder samtidig på at etablere et nyt konsortium sammen med japanske Mitsui.

»Jeg er glad for at byde Mitsui velkommen som en strategisk partner. De har lignende værdier og indsigt i industrien, som komplementerer fint med A.P. Møller Holding,« udtaler Robert Uggla.

Det nye selskab vil fortsat blive drevet under navnet ”Maersk Tankers” og vil fortsætte med at bruge A.P. Møller-Mærsks syvtakkede stjernelogo som en del af sit varemærke.

Fordi transaktionen er sket mellem nærtstående parter, er der indhentet fairnessvurderinger fra investeringsbankerne Morgan Stanley og DNB Bank.

»Konklusionerne fra disse vurderinger bekræfter, at transaktionsværdien inkl. de aftalte justeringsmekanismer er rimelig fra et finansielt synspunkt,« fremgår det af en pressemeddelelse.

Aftalen er ikke betinget af godkendelser fra konkurrencemyndighederne og ventes endeligt at falde på plads i begyndelsen af oktober 2017.

Provenuet fra transaktionen vil blive brugt til at nedbringe gælden i A.P. Møller-Mærsk og påvirker ikke forventningerne til 2017 i A.P. Møller-Mærsk.