Mærsk er tilbage blandt verdens mest værdifulde brands – Lego styrter ned

Mærsk er tilbage blandt verdens mest værdifulde brands efter to års fravær. Lego falder kraftigt.

Mærsk-brandet er igen blandt verdens 500 mest værdifulde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Mærsk og Lego er de eneste to danske selskaber blandt verdens 500 mest værdifulde brands.

Listen, der er udarbejdet af det anerkendte Brand Finance, toppes ikke overraskende af en række amerikanske giganter, mens også flere kinesiske virksomheder får stadig større betydning.

Allerøverst findes internetkæmpen Amazon med en beregnet brandværdi på mere end 1.200 mia. kr.

Amazon var også nummer et i fjor, og både Apple på andenpladsen og Google på tredjepladsen har samme placering som i fjor. Microsoft, der efter flere svære år har fået vendt udviklingen, er kravlet to pladser op og er nu nummer fire. Virksomheden fra Seattle har vendt sig væk fra PCerne og satser nu i stigende grad på internettjenester.

Mærsk er tilbage

Set fra et dansk perspektiv er det mest bemærkelsesværdige, at Mærsk er tilbage blandt de 500 mest værdifulde brands efter to års fravær.

Det sker midt i en omtumlet periode, hvor det tidligere konglomerat har solgt energiselskaber fra og nu satser på at blive en ren transport- og logistikvirksomhed.

Tobias Lassen Falkencrone, strategisk direktør i konsulentgruppen Idna, mener, at det mere rene selskab er en forklaring på fremgangen for Mærsk-brandet.

»Det er godt gået af Mærsk, og alt tyder på, at implementeringen af deres strategi nu viser resultater. Mærsk er i en proces, hvor de finder tilbage til deres oprindelige DNA – til deres kerneforretning, nemlig shipping og logistik. Mærsk har været på en rejse, og ud fra et identitets- og brandsynspunkt er det positivt at se, at de nu igen er blevet klare i deres offering, hvilket det ser ud til, at markedet reagerer positivt på,« hedder det i en kommentar fra Tobias Lassen Falkencrone.

Mærsk-brandet er nu nummer 455 i verden, efter at det er steget 43 pct. i 2019 og nu er ca. 30 mia. kr. værd.

Mette Refshauge, kommunikationsdirektør i A.P. Møller - Mærsk, mener, at de strategiske ændringer i virksomheden er årsagen til, at den danske virksomhed er tilbage i toppen.

»Vi ser resultatet af opgørelsen i forlængelse af de fremskridt, vi har gjort med den strategiske transformation af A.P. Møller - Mærsk, hvor vi fokuserer forretningen fra at være et konglomerat hen imod en kundedrevet global leder i containerlogistik, der tilbyder integrerede produkter og tjenester på tværs af forsyningskæden. Vi er allerede godt på vej og vil fortsætte med at bygge oven på Mærsks stærke brand og goodwill, mens vi tager vores brand positioning til det næste niveau som ét integreret selskab,« skriver hun i en mail til Berlingske.

Dyk hos Lego

Mens de klapper i hænderne hos Mærsk, er der anderledes bekymring hos Lego i Billund. Her er mange års høj vækst afløst af nye tider, hvor salget slet ikke udvikler sig som tidligere. Det har også fået konsekvenser for Lego-brandet, som er blevet 11 pct. mindre værd og nu anslås til at have en værdi af ca. 45 mia. kr. Det rækker til en plads som nummer 303 mod en 222. plads i fjor.

»Lego er et meget stærkt brand, men manges opfattelse af brandet og dets identitet ligger måske mere op ad, hvad brandet var engang, frem for hvad det er i dag. Udefra set kan man ikke lade være med at tænke, at de må blive klarere på, hvad deres brand skal bygges på i fremtiden,« vurderer Tobias Lassen Falkencrone.

Brand Finance beregner også, hvem der har det stærkeste brand baseret på en række forhold, herunder generelt kendskab. Her er det det italienske sportsvognsmærke Ferrari, som indtager førstepladsen.