Mærsk er kongerne af shippingverden

Smedegaard og to andre topdirektører i A.P. Møller- Mærsk er shippingbranchens mest magtfulde. Centrale politiske aktører i Kina, i Saudi Arabien og USAs præsident Barack Obama må finde sig i at være længere nede på listen. Margrethe Vestager er nummer 77.

De tre danskere, som er kåret, er A.P. Møller-Mærsks øverste chef Nils Smedegaard (i midten), Søren Skou - adm. direktør for containerrederiet Maersk Line (til højre) - og Kim Fejfer, der leder gruppens havnedel APM Terminals (til venstre). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre af de øverste topdirektører i A.P. Møller-Mærsk er de mest magtfulde i shippingverden. Det viser den årlige og meget prestigefyldte opgørelse fra shippingmagasinet Lloyd's List, der sidste år havde Xi Jinping, generalsekretæren for Kinas kommunistparti, som den mest magtfulde.

De tre danskere, som er kåret, er  A.P. Møller-Mærsks øverste chef Nils Smedegaard, Søren Skou - adm. direktør for containerrederiet Maersk Line - og Kim Fejfer, der leder gruppens havnedel APM Terminals.

"Mærsk har fortsat med at vise den form for kvalitet, som har fremhævet dem fra resten af shippingverden," skriver Lloyd's List i begrundelsen.

Lloyd's List fremhæver, at A.P. Møller-Mærsk har været hurtige til at håndtere det pressede shippingmarked og har formået at tjene mere end markedet har lagt op ill. Shippingbladet mener også, at det danske selskab også går forrest ved at være mere oplysende end hvad der er normalt blandt verdens rederier.

De tre er udnævnt samlet og rykker en plads op fra sidste års andenplads, hvor det var Smedegaard og Skou, som repræsenterede den danske shippingkoncern. I år er det Saudi Arabiens magtfulde olieminister Ali al-Naimi, der har siddet 20 år på posten, som er nummer to. Han har sparet verdens rederier for enorme milliardbeløb, fordi Saudi Arabien og resten af oliekartellet OPEC  ikke vil begrænse olieproduktionen, selvom olieprisen er faldet drastisk.

Kina er i 2015 repræsenteret i toppen af listen med Xu Linang, som sandsynligvis bliver manden, som fremover skal lede det kommende kinesiske storrederi Cosco Shina Shipping, der bliver dannet af en netop vedtaget fusion mellem to af Kinas største rederier. USAs præsident Brack Obama må nøjes med en 11. plads.

De næste danskere på listen er et stykke fra Mærsk-toppen. På en plads som nummer 77 findes Margrethe Vestager, De Radikales EU-kommissær for konkurrence. Hun deler pladsen med en anden EU-kommisær Violeta Bulc, der er transportkommisær i det europæiske samarbejde.

Jørn Hinge, adm. direktør i United Arab Shipping Company er den sidste dansker på listen som nummer 87.

Andre interessante er den schweiziske  Aponte-familie, som står bag MSC, der er nummer to på containermarkedet, og er nummer seks på listen. Maersk Line er verdens største containerrederi med en omsætning på 190 mia. kr. APM Terminals er et af verdens største havneselskaber og  har havne i 56 forskellige lande.