Maersk Drilling: Sikker på forventninger trods faldende rater

Arkivfoto. De gennemsnitlige dagsrater gik den forkerte vej for Maersk Drilling i løbet af første halvår, hvor de samlet faldt til 196.000 dollar fra 239.000 dollar i den tilsvarende periode sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

De gennemsnitlige dagsrater gik den forkerte vej for Maersk Drilling i løbet af første halvår, hvor de samlet faldt til 196.000 dollar fra 239.000 dollar i den tilsvarende periode sidste år.

Til gengæld steg udnyttelsesgraden - andelen af rigge og boreskibe i arbejde - pænt i halvåret. Og selv om det ikke endnu har formået at få løftet raterne med op, er ledelsen hos Maersk Drilling fortrøstningsfuld.

Både i forhold til, at rateudviklingen på et tidspunkt vil vende, og at selskabet kommer i mål med sine finansielle forventninger til hele året, der peger på et driftsresultat (EBITDA) før særlige poster på cirka 400 mio. dollar.

»Vi kan ikke sige helt præcist, om udnyttelsesgraden vil fortsætte på et lige så højt niveau i andet halvår, men den vil være høj nok til, at vi kommer i mål med vores forventninger, som vi fastholder i regnskabet,« siger Jørn Madsen, der er administrerende direktør hos Maersk Drilling, til Ritzau Finans efter fredag morgens halvårsregnskab.

Han peger på, at en generelt stigende udnyttelsesgrad i sektoren, som også prægede første halvår og særligt andet kvartal, normalt er et signal om, at raterne også vil vende på et tidspunkt.

Men lige nu går det fortsat nedad med priserne.

»Vi har nogle gamle kontrakter, der udløber, og de nye kontrakter tegnes på lavere rater som følge af de nuværende markedsvilkår. Men vi har leveret et resultat helt på niveau med det, vi udlagde i vores forventninger,« siger Jørn Madsen.

»Så vi er tilfredse med året indtil nu, og vi er fortrøstningsfulde i forhold til at nå vores mål,« uddyber topchefen.

Maersk Drillings udnyttelsesgrad steg i første halvår til 78 pct. fra 71 pct. i den tilsvarende periode sidste år. I andet kvartal isoleret set steg udnyttelsesgraden til 82 pct.

Størstedelen af planlagt vedligehold er overstået

Efter første halvår har selskabet realiseret et driftsresultat (EBITDA) før særlige poster på 231 mio. dollar og er dermed mere end halvvejs i mål med forventningerne.

Maersk Drilling har hele tiden fastholdt, at EBITDA før særlige poster vil blive lavere i år, end tilfældet var sidste år, hvor posten gav 611 mio. dollar.

Det hænger blandt andet sammen med mange planlagte værftsophold grundet vedligehold af flåden, som skal gennemføres hvert femte år.

I år gælder det hele ni af Maersk Drillings samlet 23 borerigge og -skibe, men størstedelen af værftsbesøgene er allerede overstået i første halvår, og derfor er der udsigt til færre forstyrrelser i anden halvdel af året.

»Vi har overstået seks, så nu er der tre tilbage. Det er altid dejligt at have overstået de store vedligeholdelsesophold,« siger Jørn Madsen.

/ritzau/FINANS