Maersk Drilling ramt af boreforbud i den Mexicanske Golf

A.P. Møller-Mærsk selskabet Maersk Drilling er nu blevet direkte ramt af oliekatastrofen i den Mexicanske Golf. Statoil har afbrudt en lukrativ kontrakt om leje af en af Maersks største borerigge, på grund af et genereltt boreforbud. Nordea Markets skønner, at det kan koste Maersk Drilling op til 655 mio. kr.

Foto: Maersk Drilling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som følge af det omfattende olieudslip i den Mexicanske Golf har USAs præsident Barack Obama indført et generelt forbud mod at bore olie i golfen de kommende seks måneder.

Det har blandt andre ramt norske Statoil og det australske olieselskab Woodside. De har sammen lejet en af Maersk Drillings største borerigge, Mærsk Developer, for at bore efter olie i golfen. Kontrakten løber indtil september 2013, og Statoil og Woodside har option på at leje boreriggen i yderligere to år.

Statoil har meddelt nyhedsbureauet Bloomberg, at man har erklæret at en force majure klausul er trådt i traft, både i forhold ttil boreskibet Discoverer Americas, der er ejet af rigselskabet Transocean, og i forhold til Mærsk Developer.

"Vi kan bekræfte, at vi har fået en meddelse om force majure fra Statoil. Vi undersøger vores muligheder, og er fortsat i tæt og konstruktiv dialog med Statoil om anvendelse af riggen," siger direktør Martin Fruergaard fra Maersk Drilling i en e-mail. Han tilføjer, at kontraktens detaler er fortrolige.
 
Mærsk Developer er blandt Maersk Drillings største borerigge, og kan bore efter olie helt ned til tre kilometer under havoverfladen. Boreriggen blev leveret sidste år, og er blandt de 26 rigge, som Maersk Drilling opererer.

Ifølge nyhedsbureauet RB-Børsen vurderer Nordea Markets, at en aflysning af rigkontrakten kan blive dyr.

"Vi estimerer, at force-majeure-situationen højst vil koste Maersk Drilling 200 mio. kr. om året i 2011 og 2012, 100 mio. kr. i 2010 og 155 mio. kr. i 2013 indtil 9. oktober 2013. Det har ingen betydning for vores estimater," skriver Nordea i en note, ifølge RB-Børsen.