Maersk Drilling henter milliardoverskud før børsnotering – men venter fald på driften

Maersk Drilling, der er på vej til blive skilt fra A.P. Møller - Mærsk, fremlægger sit første selvstændige regnskab nogensinde inden forårets børsnotering.

Maersk Drilling kan være børsnoteret allerede i april. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maersk Drilling MEDVIND/BENT SOE

A.P. Møller-Mærsks borerig-division, Maersk Drilling, der er på vej til at blive børsnoteret selvstændigt, kom ud af 2018 med en væsentlig forbedret bundlinje.

Her henter Maersk Drilling et overskud på 941 mio. dollar, hvilket er en markant forbedring fra de forgange to regnskabsår, der har budt på et samlet underskud på 2,3 mia. kr.

Resultatet er dog påvirket positivt af tilbageførsler af nedskrivninger fra tidligere år på samlet 810 mio. dollar.

Selskabet, hvis hovedaktivitet består i at udleje borerigge og -skibe til oliebranchen, har haft et fald i både omsætning og på driften i 2018. Omsætningen lyder på 1429 mio. dollar mod 1439 mio. dollar på den post i 2017.

Det fremgår af selskabets første selvstændige regnskab, der er offentliggjort torsdag formiddag.

»Maersk Drilling fastholdt en stærk rentabilitet og pengestrømsgenerering i 2018. Det var drevet af en høj kontraktdækning og en god driftsmæssig performance. Med vores stærke ordrebog og robuste balance har vi en høj grad af økonomisk sigtbarhed og fleksibilitet,« udtaler Jørn Madsen, der er adm. direktør i Maersk Drilling, i forbindelse med regnskabet.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Forventer et fald på driften

Selskabet venter i 2019 et væsentligt lavere driftsresultat på omkring 400 mio. dollar mod 611 mio. dollar i 2018 og 683 mio dollar i 2017.

Anlægsinvesteringerne ventes at blive 300-350 mio. dollar.

»Forventningerne til EBITDA før særlige poster i 2019 er lavere end i 2018 primært som følge af påvirkning fra det øgede antal af værftsophold, hvilket resulterer i reduktion af kontraherede dage samt lavere dagsrater for visse rigge - primært i floatersegmentet som følge af udløb af historiske kontrakter. På lang sigt forventer Maersk Drilling forbedrede markedsvilkår med øget udnyttelse og højere rater«, skriver Maersk Drilling i sit regnskab.

Borebranchen har været presset gennem flere år, siden et fald i olieprisen og en opbremsning i de store olieselskabers investeringslyst i 2014-2015 har skabt mangel på arbejde for mange borerigge.

En smule af presset er aftaget de seneste år, men der er stadig langt til de gyldne tider for selskaberne i industrien, der fortsat er underdrejet og præget af stor overkapacitet, hvilket i sidste ende fører til lavere priser.

Børsnotering venter

Maersk Drilling står til at blive skilt fra A.P. Møller - Mærsk, når det til foråret skal børsnoteres. Indtil nu har det været planen, at det skulle ske på et tidspunkt i 2019, og som Berlingske i sidste måned kunne fortælle, er det besluttet, at det skal ske umiddelbart efter den årlige generalforsamling, som vil finde sted 2. april.

Kilder oplyste i januar, at planerne om at separere Maersk Drilling fra A.P. Møller - Mærsk stort set er faldet på plads. En række udfordringer er der fundet løsninger på, og det meste er nu klart til at skille Maersk Drilling fra.

Udspaltningen vil ske ved, at alle aktionærerne i A.P. Møller - Mærsk vil få tildelt aktier i Maersk Drilling, svarende til den andel de nu har i A.P. Møller - Mærsk.  Herefter skal markedet finde en pris. Analytikere har tidligere spekuleret i, at Maersk Drilling er omkring 30 mia. kroner værd, og det vil dermed blive en af de største danske børsnoteringer nogensinde.

Dermed er Mærsk-ledelsen næsten i mål med de mange frasalg, som har været en del af det strategiske skifte, som den danske virksomhed indledte i efteråret 2016. Både tankrederiet Maersk Tankers og olieselskabet Maersk Oil er solgt. Og med Maersk Drillings børsnotering mangler blot et salg af det mindre forsyningsselskab Maersk Supply Service.