Mærsk-direktør stopper efter 38 år

Den mangeårige Mærsk-direktør Claus V. Hemmingsen stopper til juni, efter at selskabet er nået i mål med at udskille sine olieaktiviteter.

Claus Hemmingsen kom til A.P. Møller-Mærsk i 1981 som shippingelev. Nu stopper han. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det har været ventet længe, men nu er der sat dato på.

Ultimo juni fratræder Claus Hemmingsen som viceadm. direktør i A.P. Møller - Mærsk og som adm. direktør i energidivisionen efter 36 år i virksomheden.

Det oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse onsdag morgen.

Ændringen kommer, efter at A.P. Møller - Mærsk har sat punktum for processen med at udskille de olierelaterede dele fra koncernen.

Både Maersk Oil og Maersk Tankers har koncernen skilt sig af med, mens Maersk Drilling bliver sendt på børsen torsdag. En del af koncernen, som Claus Hemmingsen i sine fire årtier i Mærsk både har været med til at bygge op - blandt andet som øverste direktør for Maersk Drilling siden 2005 - og som han, siden strategiskiftet i 2016, har være ansvarlig for at udskille og frasælge.

»Det er selvfølgelig med blandede følelser og en vis vemod, at man forlader så stor og god en arbejdsplads. Samtidig er det med stolhed over, at den opgave, som vi har haft på det seneste, er fuldført, og jeg synes, at den er landet rigtig godt både for vores aktionærer, selskaberne og de medarbejdere, der har været i selskaberne,« siger han.

Fremragende leder

56-årige Claus Hemmingsen kom som 18-årig til A.P. Møller - Mærsk som shippingelev i 1981. Han har gennem årene haft forskellige ledelsesstillinger, herunder i Maersk Drilling og som adm. direktør i Energidivisionen siden 2016. I 2007 blev han en del af koncerndirektionen.

»Jeg har kendt Claus siden 1985. Vi kom ind i direktionen på samme tid, og vi har haft et tæt samarbejde i forbindelse med transformationen af A.P. Møller - Mærsk de seneste to et halvt år. Jeg har virkelig nydt vores samarbejde og venskab. Claus er personificeringen af værdierne i A.P. Møller - Mærsk, og han er en fremragende leder, der på flere områder er kommet med betydningsfulde bidrag til selskabet,« lyder det fra Søren Skou, der er øverste chef i A.P. Møller - Mærsk.

Claus Hemmingsen fortsætter dog som bestyrelsesformand i Maersk Drilling, ligesom han er formand for rederivirksomheden DFDS. Om næste kapitel er en professionel bestyrelseskarriere, eller om han vil på udkig efter et nyt driftsjob, ved han endnu ikke.

»Nu vil jeg bruge lidt tid på at overveje, hvordan jeg skal bruge min tid fremover. Det ligger ikke på nogen måde fast. For det første er der et par måneder til udgangen af juni, hvor der ligger nogle opgaver. Blandt andet en børsnotering af Maersk Drilling, hvor jeg forbliver formand for selskabet, men der vil også være tid tilovers efter det,« siger han.

Ser du en mulighed for at komme til at spille en rolle hos Mærsk Holding?

»Den overvejelse, som jeg vil gøre mig, gælder alt. Det er det, jeg kan sige om det i dag,« siger han.

Direktionen vil efter Hemmingsens afsked bestå af adm. direktør Søren Skou, finansdirektør Carolina Dybeck Happe, Vincent Clerc, Søren Toft og Morten Engelstoft.

»På vegne af bestyrelsen vil jeg gerne takke Claus Hemmingsen for de betydelige resultater, han har skabt i forbindelse med udskillelsen af vores olie- og olierelaterede virksomheder. Det har han gjort med den største respekt for de enkelte virksomheders historie og arv, mens han har sikret et fundament for deres fortsatte vækst og velstand uden for A.P. Møller-Mærsk,« udtaler Jim Hageman Snabe, bestyrelsesformand i A.P. Møller - Mærsk, i en pressemeddelelse.