Mærsk-direktør om skandale-ophugning i Bangladesh: »Vi blev snydt«

Et tidligere Mærsk-ejet skib blev ophugget på en strand i Bangladesh til stor kritik af det danske rederi. Adm. direktør Søren Skou mener, at man havde afdækket sig og føler sig snydt af skibets køber.

Her ligger det engang Mærsk-ejede skib North Sea Producer på en strand i Bangladesh, mens arbejdere uden faldsikring er på vej op ad skibets side. Fold sammen
Læs mere
Foto: S. Rahman/Danwatch Shafiur Rahma
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omtalemæssigt var det bestemt ikke den bedste dag for Mærsk, da Politiken, TV2 og det undersøgende medie Danwatch kunne afsløre, at skibet North Sea Producer lå på en strand i Bangladesh for at blive hugget op.

Skibet var ejet af Mærsk og en samarbejdspartner, men var solgt videre til at andet selskab, der altså nu var ved at skrotte skibet under stærkt kritisable arbejdsforhold. Ophugningen var et tema, da en række bankanalytikere i dag spurgte ind til A.P. Møller - Mærsks regnskab for tredje kvartal, og Søren Skou lagde ikke fingre imellem, da han omtalte skibets nye køber.

»Salgskontrakten indeholdt klausuler om, at skibber skulle skrottes i overensstemmelse med Hong Kong-konventionen (der sikrer ordentlige forhold på ophugningsværfter, red.),« lød det fra Skou, »Uheldigvis levede køberen ikke op til den forpligtigelse, og vi endte med at se skibet i Bangladesh til vores store misfornøjelse. Vi blev snydt, men vi har lært af det, og vi må gøre et bedre arbejde med det juridiske fremadrettet.«

Mærsk har også fået kritik for at ville ophugge sine skibe på Alang-stranden i Indien, hvis arbejdsforhold er blevet bedre, men stadig har mangler. Denne beslutning holder Søren Skou fat i, fordi Mærsk ifølge ham vil hjælpe med at forbedre arbejdsmiljøet for de mange arbejdere på stranden.

»Vi mener, at det som verdens største rederi er bedre at gøre noget, end det er at blive væk og efterlade 10.000 til sig selv og berøve dem deres levebrød. Så vi vil fortsætte med at ophugge på Alang, hvis værfterne lever op til Hong Kong-konventionen,« sagde Søren Skou.