Mærsk: Det Norske Oljeselskab klager til Kongen over Sverdrup

Det Norske Oljeselskab har besluttet at klage til Kongen over ejerfordelingen af oliefeltet Johan Sverdrup, som blandt andre danske A.P. Møller-Mærsk har en andel i.

Det Norske Oljeselskab har besluttet at klage til Kongen over ejerfordelingen af oliefeltet Johan Sverdrup, som blandt andre danske A.P. Møller-Mærsk har en andel i. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fremgår af det norske selskabs regnskabsmeddelelse, som blev offentliggjort onsdag morgen.

Fordelingen af ejerskabet til det kæmpestore oliefelt har været et stridspunkt da flere olielicenser skulle lægges sammen til en.

Selskaberne kom selv i første omgang i marts frem til en fordeling, der hed 40,03 pct. til Statoil, 22,12 pct. til Lundin Petroleum, 17,84 pct. til Petoro, 8,12 pct. til Maersk Oil og endelig 11,89 pct. til Det norske oljeselskap. Men sidstnævnte var så utilfreds med sin andel, at det ikke underskrev planen og bad myndighederne skride ind.

Efter at de norske myndigheder havde regnet på sagen, stod Maersk Oil til at eje af 8,44 pct. af det sammensmeltede kæmpefelt. Statsejede Petoros andel gik ned til 17,36 pct., mens Lundin Petroleum øgede sin ejerandel til 22,6 pct. Statoils procentdel rokkedes der ikke ved.

Det Norske Oljeselskabs andel blev ved myndighedernes bestemmelse på på 11,573 pct. - altså et lille fald. Og på den baggrund klager selskabet nu over afgørelsen til Kongen i Statsrådet, som er den højeste myndighed i den norske forvaltning.

- For Det norske har det været et afgørende princiop, at ejerandelene i Johan Sverdrup må fordeles efter en kombination af både volumen og værdier. Vi kan ikke se, at dette princip er reflekteret i Olje- og Energidepartementets bestemmelse om ejerfordelingen, udtaler topchefen i olieselskabet, Karl Johnny Hersvik.

Johan Sverdrup-feltet er et af de største i Norge i mange årtier.

Feltet kræver i første fase 100 mia. kr. i investeringer over de næste fire-fem år. Første olie ventes i slutningen af 2019, og derefter vil produktionen i løbet af "nogle år" blive øget til et niveau omkring 315.000-380.000 tønder olie per dag.

Senere følger en fase to, der kræver nye gigantiske investeringer.

/ritzau/FINANS