Mærsk-chefer kan købe aktier til spotpris

Mærsk-gruppen har i al stilhed skiftet aflønningsform for Top 100 på Esplanaden. Modellen med skibsanparter er faset ud til fordel for aktieoptioner, og det kan vise sig at blive en guldgrube for 2009. Optioner blev uddelt, da aktien var presset helt i bund.

Det er ikke mindst Mærsk-gruppens formand siden 2003, Michael Pram Rasmussen, der har arbejdet for en mere tidssvarende aflønningsform for toppen på Esplanaden. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den næste skibsreder i A.P. Møller - Mærsk kan blive reder uden skib. Mærsk-gruppen har i 2008 i al stilhed forladt en særlig Møllersk-aflønningsform til fordel for en mere moderne ordning med aktieoptioner.

2008 blev således det sidste år med tildelinger af skibsanparter til ledergruppen i Mærsk. Sådan har det været helt tilbage fra stifteren A.P. Møllers tid. Og i Mærsk Mc-Kinney Møllers regeringstid til for blot få siden, var det ham, der egenhændigt besluttede, hvordan og med hvor mange skibsanparter hans ledere skulle belønnes med.

Mc-Kinneys særligt udvalgte skulle være rigtige skibsredere og dermed få det hverv ind under huden. Men i dag er Mærsk-gruppen meget andet end et rederi.

Det er ikke mindst Mærsk-gruppens formand siden 2003, Michael Pram Rasmussen, der har arbejdet for en mere tidssvarende aflønningsform for toppen på Esplanaden. Den er så successivt indført over de seneste to år. Først med indførelse af aktieoptioner og siden udfasningen af den historiske model med anparter i de lyseblå Mærsk-skibe.

»Ordningen som anpartshaver opfylder ikke længere sit formål, derfor tilbydes der ikke længere deltagelse som partreder,« siger regnskabschef Per Møller.

»Historisk har det været knyttet op på, at den enkelte på egen krop skulle mærke, hvordan det er at drive et rederi.«

Per Møller tilføjer dog, at tankegangen med at de ledende medarbejdere skal mærke konsekvenserne af de økonomiske resultater – både i de gode år såvel som i de dårlige år – i dag ligger i de aktieoptionsprogrammer, som gælder for de 110 højest placerede medarbejdere.

»Man kan sige, at vi har flyttet lidt rundt på det, således at de ledende medarbejdere får et skæbnefællesskab sammen med ejerne – aktionærerne. Derfor opererer vi i dag med en aflønningsform for disse ledere, der reflekterer både de mere kortsigtede resultater år for år og den langsigtede udvikling.«

Køb for egne midler
Konkret sker det ved en tredeling af det samlede vederlag. En fast løn, hertil en bonus samt aktieoptioner.

Der er dog forskel på disse optionsprogrammer til det øverste lederlag »executive board« og til den øvrige ledergruppe, som omfatter omkring 110 personer.

De ansatte i det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk får aktieoptioner, som de så kan vælge at indfrie eller lade være med at indfri ved udløb. Topgruppen derimod, som udgør direktionen i den korrresponderende reder, firmaet A.P. Møller, skal ved tildelingstidspunktet købe aktieoptionerne for egne penge.

Det har foreløbig været en skidt forretning i 2008, mens det ser ud til at blive en blændende forretning i 2009. Aktieoptionerne blev nemlig tildelt til en pris på kurs 53.500 kr. i foråret 2008, men blev presset helt ned i en kurs »strike-kurs« på omkring 27.000 kr. i marts 2009. Dermed har de 110 ledere i Mærsk-gruppen fået deres aktieoptioner på et tidspunkt, hvor aktien var presset helt i bund.

Intet loft over optioner
Mærsk-aktien ligger i øjeblikket og svinger omkring en kurs på 35.000 kr. Aktieoptionerne har en løbetid på mellem to og fem år. Inden for dette tidsrum skal optionerne indfries. Sker det ikke, fortabes retten til at købe aktier med rabat.

Hele dette aktieoptionsprogram er udregnet efter sindrige modeller, men så vidt Berlingske Business kan vurdere, har Smedegaard og de øvrige i »executive board« for egne penge købt aktieoptioner til en pris på 10.000 - 12.000 kr. pr. option i 2008, mens den er faldet til en kurs på 5.000 - 6.000 i 2009. En option giver ret til køb af en b-aktie i Mærsk til den såkaldte "strike-kurs," og det er kurs 27.000 kr. for 2009.

Der er intet loft over, hvor meget Mærsk-direktørerne kan indkassere på disse aktieoptioner, men på uddelingstidspunktet svarer værdien til mellem en og to måneders løn. En skibsreder med en årsløn på eksempelvis 12 mio. kr. kan således købe optioner, der modsvarer en værdi på to mio. kr.