Mærsk-chef: Svært at spå om konsekvenser af Trump-sejr

USA's kommende præsident, Donald Trump, har under valgkampen haft som mærkesag at rase mod frihandelsaftaler.

Foto: ALY SONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Herhjemme er A.P. Møller-Mærsk et af de selskaber, der kan blive berørt af ændringer på den front, men selskabet vil endnu ikke kommentere mulige konsekvenser.

»USA er et vigtigt marked for os og har en stor indflydelse på tværs af verden. Det er for tidligt at spekulere i, hvordan valgresultatet vil påvirke vores forretning,« siger Anders Würtzen, der er chef for Public Affairs hos Mærsk.

»Vi håber, at USA vil blive og gå med i nye handelsaftaler, der kan skabe økonomisk vækst hjemme og blandt handelspartnere,« siger han i en skriftlig kommentar.

Hos Alm. Brand Markets vurderer aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen, at Mærsk kan blive ramt negativt af valgresultat.

»Jeg tror ikke, at han kommer udenom at forsøge at genforhandle de aftaler. Trump har gennem valgkampen forsøgt at fortælle en historie om, at aftalerne betyder tabte job i USA, så her er han nok tvunget til at gøre noget,« siger Michael Friis Jørgensen.

Den republikanske Donald Trump har blandt andet nævnt frihandelsaftalen med landene omkring Stillehavet og den transatlantiske frihandelsaftale med Europa.

»Det giver usikkerhed for de danske transportselskaber, og det kommer der til at være i en periode, til vi får nogle politiske udmeldinger,« siger Michael Friis Jørgensen.

Mærsk skriver, at det ser frem til at samarbejde med den nye amerikanske præsident.

»Vi har haft et godt samarbejde med tidligere amerikanske regeringer, og vi ser frem til at fortsætte dette under den nye præsident og hans administration,« siger Anders Würtzen i en kommentar.

På aktiemarkedet falder Mærsk-aktien med 2,5 pct. til 9300 kr.