Mærsk-chef: Resultatet er utilfredsstillende

A.P. Møller - Mærsk kommer ud med et stort fald i indtjeningen efter særligt containerrederiet Maersk Line har haft et svært andet kvartal.

A.P. Møller - Mærsk kom fredag ud med et stort fald i indtjeningen efter særligt containerrederiet Maersk Line har haft et svært andet kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Søren Skou, ny topchef i A.P. Møller-Mærsk, er utilfreds med udviklingen i årets første seks måneder. Skou, der fremlægger sit første regnskab som adm. direktør, kan fremvise et plus på 900 mio. kr. i seneste kvartal mod et overskud for et år siden på 7,3 mia. kr.

”I et andet kvartal påvirket af lav vækst og faldende priser i stort set alle vore markeder, leverede Mærsk Gruppen et underliggende resultat på USD 134 mio. Resultatet er utilfredsstillende," udtaler Skou i en meddelelse til fondsbørsen.

Særligt Maersk Line har været gennem et svært kvartal og tabt mere end 900 mio. kr.

"Omkostningsreduktioner og operationelle optimeringer har dog ydet et væsentligt bidrag til at afbøde påvirkningen fra de negative markedsforhold. Maersk Oil har reduceret driftsomkostningerne med 25 procent og opretholder en break-even ved USD 40-45 pr. tønde," hedder det fra Skou.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, mener, at regnskabet som ventet er stærkt præget af de svære markedsbetingelser.

»Investorerne og Mærsks udfordring er, at i betydelige dele af forretningen opererer Mærsk indenfor områder præget af fuldkommen konkurrence, som Mærsk ingen muligheder har for at påvirke. Mærsk aktien forbliver et spil på stigende fragtrater og ditto oliepriser, når de måtte indfinde sig,« hedder det fra Per Hansen.

Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker i Alm. Brand Markets, forventer overfor Ritzau Finans ikke den store aktiereaktion på regnskabet.

- Overordnet set er det rimeligt pænt. Det er svagt positivt, og sammenholdt med en stigende oliepris vil vi nok se aktien klare sig meget pænt fra start, siger han til Ritzau Finans.

Kvartalet ændrer ikke op A.P. Møller-Mærsks forventninger til indtjeningen for hele året.

"Gruppens forventning for 2016 om et underliggende resultat betydeligt under sidste år er uændret," udtaler Skou.

Forventningerne afspejler, at gruppen skønnet til havneforretningen APM Terminals, der nu forventes at levere et resultat "betydeligt under 2015". Men samtidig opjusterer gruppen skønnet til indtjeningen i Maersk Oil.

Halvårsregnskabet kommer på en tidspunkt, hvor A.P. Møller-Mærsk er på vej med store forandringer. En ny strategi for hele gruppen er på vej i efteråret og kan betyde, at flere af koncernens dele vil blive spaltet fra.

"Bestyrelsen har igangsat en strategisk gennemgang af virksomheden, og vil kommunikere om fremdriften i arbejdet inden udgangen af 3. kvartal 2016,” udtaler Skou.

I juni blev tidligere topchef Nils Smedegaard Andersen afskediget og erstattet af Søren Skou, der samtidig er fortsat som adm. direktør for Maersk Line.