Mærsk-aktionærer vil af med Danske Bank

A.P. Møller - Mærsk ejer 20 procent af aktierne i Danske Bank, men ATP opfordrede på gårsdagens generalforsamling til en afvikling af denne aktiepost. Set med finansmarkedets øjne ville det være klogt at sælge andelen.

Generalforsamling i A.P. Møller-Mærsk. Nils S. Andersen, Michael Pram-Rasmussen og Søren Smeisling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den årlige generalforsamling i A.P. Møller - Mærsk er et tilløbsstykke - ikke mindst fordi hovedaktionæren Mærsk Mc-Kinney Møller dukker op - men i går blev der også lagt pres på selskabet fra minoritetsaktionærerne med ATP i spidsen. De mindre aktionærer ser ingen grund til, at A.P. Møller - Mærsk skal eje aktier i Danske Bank og oveni vil bruge yderligere fire milliarder kroner på at deltage i Danske Banks igangværende kapitaludvidelse. Konglomerater som A.P. Møller - Mærsk handler nemlig med en rabat på aktiemarkedet i forhold til værdien af de enkelte divisioner i selskabet, og det betyder, at Danske Bank-aktierne reelt er mindre værd, når de ejes af A.P. Møller - Mærsk, end hvis man som aktionær ejer Danske Bank-aktier direkte. Hvis man altså overhovedet ønsker at eje aktier i Danske Bank. »Kapitaludvidelsen er årsagen til, at vi nu rejser debatten. Opbakningen til kapitaludvidelsen har været med til at sikre, at den bliver en succes, men vi vil hellere selv bestemme, hvor mange Danske Bank-aktier, vi skal eje, ligesom de er mere værd uden konglomeratrabatten,« siger Claus Wiinblad, aktiechef i ATP.

Pram Rasmussen afviser

Derfor kunne det ifølge ATP være en idé, hvis A.P. Møller - Mærsk valgte at udlodde Danske Bank-aktierne til aktionærerne, der så selv kunne bestemme over dem. På den måde ville Mærsk-fondene også kunne bevare det historiske bånd til Danske Bank, der går tilbage til Arnold Peter Møller, som selv var formand for banken i sin tid. A.P. Møller - Mærsks bestyrelsesformand, Michael Pram Rasmussen, afviste dog pure, at selskabet vil sælge aktieposten i Danske Bank, som ikke alene forventes at blive en god investering, men også er strategisk. Skibsreder Eivind Kolding har da også netop overtaget roret som formand i Danske Bank, hvilket indikerer, at A.P. Møller - Mærsk slet ikke er færdig med Danske Bank.

Finansmarkedet ville juble over salg

Men spørger man rundt blandt finansmarkedets aktører er det svært at finde folk, som bakker op om A.P. Møller - Mærsks ejerskab af aktieposten i Danske Bank. »Jeg tror ikke, at A.P. Møller - Mærsk som koncern ejer Danske Bank-aktier om fire-fem år. Det ligger lige til højrebenet, at det er en helt åbenlys måde at skabe værdi for aktionærerne ved at sælge aktierne videre. Men det ligger ikke i kortene, at det sker på den korte bane,« siger Jacob Pedersen, aktieanalytiker i Sydbank. »Man kan ikke drage tvivl om ATPs konklusion. Det ligner ikke nogen god økonomisk forretning, at et selskab, der handler med en konglomeratrabat, tegner aktier i et andet selskab. Det kan aktionærerne i A.P. Møller - Mærsk gøre hver for sig, hvis de synes, at det er interessant at have Danske Bank-aktier,« tilføjer han.

Salg kunne give milliarder til opkøb

Med en aktuel børsværdi for Danske Bank på 83 milliarder kroner er A.P. Møller - Mærsks ejerandel knap 17 milliarder kroner værd, og nu skyder A.P. Møller - Mærsk så yderligere fire milliarder kroner ind i banken i forbindelse med kapitaludvidelsen. Et salg af ejerposten vil kunne frigive et stort beløb til opkøb, såfremt A.P. Møller - Mærsk eksempelvis finder den helt rette opkøbsmulighed for olieforretningen. Der er utvivlsomt dog også følelser involveret fra Mærsk-familien, der sidder på godt 76 procent af stemmerne i A.P. Møller - Mærsk. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers »Fond til almene Formaal« ejer også selv aktier i Danske Bank, så A.P. Møller - Mærsk og almenfondens samlede ejerandel i Danske Bank er 22,76 procent.