Mærsk-aktie bløder

A. P. Møller - Mærsk har mistet en fjerdedel af sin markedsværdi på få måneder. Nu koster en aktie blot 56.000 kr.

56.000 kr. Det var prisen for en aktie i stjernen på den danske aktiehimmel fredag eftermiddag. Fondsbørsens og Danmarks største aktie, A. P. Møller – Mærsk, blødte igen fredag, som den har gjort det to måneder i træk.

Fredag faldt aktien med 800 kr. svarende til 1,4 procent. Dermed er en fjerdedel af markedsværdien blevet høvlet af siden den 11. oktober, hvor en B-aktie kostede 74.900 kr. Med en A-aktie der handles til en lidt lavere kurs, kan markedsværdien for Danmarks største virksomhed opgøres til 245 milliarder kroner. Det er 80 milliarder kroner mindre end for to måneder siden.

I mellemtiden har rederiet, der også driver dagligvarerkæder som Føtex, Netto og Bilka og udvinder olie i Nordsøen og flere andre steder i verden, fået nye topchef. Den 5. november tiltrådte Nils Smedegaard Andersen som afløser for Jess Søderberg, der pludselig fratrådte efter 14 år på posten.

A. P. Møller – Mærsks vigtigste forretningsområde, Maersk Line, der transporterer containere på verdens have, har været i store vanskeligheder i flere år. I 2006 gav det forretningsområde et underskud på over tre milliarder kroner, og mange frygter, at det endnu ikke er lykkes at rette op på det.

Som konglomerat kan gruppen til gengæld glæde sig over, at andre dele af virksomheden er velkørende. For eksempel tjenes der gode penge på høje oliepriser, og faktisk præsterede hele gruppen et overskud på over 14 milliarder kroner efter skat efter de først ni måneder i år.

Usikkerheden om indtjeningen i Danmarks største og mest kendte virksomhed skyldes blandt andet, at der er meget hård konkurrence mellem rederierne, men mange er også bekymret over, at amerikansk økonomi er på vej ned i tempo, og det vil utvivlsomt betyde, at amerikanerne vil købe færre varer, og Maersk Line vil dermed få færre opgaver med at transporterer varer fra Kina til USA