Mælkebønder og minkavlere spandt guld i 2013

De danske svinebedrifter og kornavlere blev sidste år presset på indtjeningen, mens minkavlerne og mælkebønder havde et gyldent år.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en blandet fornøjelse at være landmand i 2013 afhængig af hvilket produkt, man satser på.

Det gennemsnitlige danske konventionelle landbrug oplevede et dyk i driftsindtjeningen på 10 pct. til 757.000 kr. , hvilket dog er pænt højere end i årene 2008 til 2011, hvor bønderne for alvor havde grund til klage. Nye tal fra Danmarks Statistik viser imidlertid, at der er betydelige forskel på indtjeningen blandt de forskellige brancher i landbruget. 

Pelsdyravlerne har de seneste år oplevet støt fremgang i driftsindtjeningen, og i 2013 voksede den gennemsnitlige indtjening med 210.000 kr. til næsten 3,3 mio. kr. Det skyldes ifølge Danmarks Statistik højere priser på minkskind. Den flere år lange periode med fremgang bliver dog højst sandsyndligt brudt i 2014, hvor prisen på minkskind foreløbig er halveret til niveauet i 2009, hvor minkfarmerne lige nøjagtig fik et lille plus.

Den gennemsnitlige danske mælkebonde har sidste år mere end fordoblet sin driftsindtjening til 476.000 kr.  Det skyldes først og fremmest, at prisen på mælk i 2013 var den højeste siden 1990. Dertil kom at de danske køer simpelhen gav mere mælk. I år kommer mælkepriserne imidlertid til at gøre ondt på mælkeproducenterne.

Planteavlerne oplevede sidste år et fald i indtjeningen på næsten 20 pct. til 567.000 kr. som følge af lavere kornpriser.

Svinebøndernes indtjening styrtdykkede med 60 pct. til 344.000 kr. for den gennemsnitlige bedrift - og det til trods for at indtjeningen fra svin var på niveau med året før. Det blev dog mere end opvejet af en markant stigning i priserne på foder, såsom soyaskrå og fiskemel.