Mælke-auktion truer hver sjette danske mælkeproducent

Mange landmænd holder vejret i spænding forud for den globale auktion over mejeriprodukter i New Zealand i morgen, der kan få priserne til at falde endnu engang, hvilket kan få fatale konsekvenser for 16 pct. af de danske mejeriproducenter.

Mælkeproducenter holder i øjeblikket vejret af frygt for dalende priser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver dagbladet Børsen.

Kreditvurderingsbureauet Bisnode har varslet dommedag for hver sjette mejerilandbrug i Danmark. Landbruget selv venter et højere tal, da mejeriproducenterne i forvejen er hårdt presset fra de europæiske konkurrenter, der siden mælkekvoternes bortfald i foråret har skruet op for produktionen.

- Vi får flere tvangsauktioner og konkurser at se i den kommende tid. Først blev erhvervet ramt af importstop fra Rusland og så nærmest et kinesisk stop for indkøb af mejeriprodukter, udtaler Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på rådgivningscentret Seges, til dagbladet Børsen.

En analyse fra Seges viser, at med det nuværende prisniveau på mælk har kun 14 pct. af mælkelandmændene likviditetsoverskud, hvilket svarer til under 450 af de i alt 3300 mejerilandbrug. Hvis Arla til september sætter prisen ned med blot 7-8 øre pr. kg. mælk, vil der kun være omkring 300 mælkeproducenter tilbage med et plus.

Institutleder på KU, Henrik Zobbe, samt formand for Landbrug og Fødevarer, Martin Merrild, giver deres syn på krisen i dansk landbrug: