Mæglere: Drop stempelafgiften

De kaotiske tilstande i tinglysningen får Danske Ejendomsmæglerforening til at foreslå, at stempelafgiften fjernes.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgere og virksomheder taber tusindvis af kroner på startproblemerne i den digitale tinglysning. Som et plaster på såret foreslår Dansk Ejendomsmæglerforening, at de i det mindste får stempelafgiften tilbage:

"Hvorfor ikke reducere stempelafgiften eller gør det gratis i den her periode. Vi vil gerne opfordre regeringen til at suspendere den. Det er vældig enkelt, og når der er så mange mangler ved systemet, er det også rimeligt, at vi ikke betaler det sædvanlige beløb", siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening Steen Winther-Petersen.

Foreningen har tidligere givet udtryk for, at staten bør udbetale erstatning til de ramte. Det mener den stadig, men Steen Winther-Petersen erkender, at det måske ikke er så lige til i praksis:

"Nu er det altid svært at få penge ud af statskassen, og det kan være ganske svært at opgøre tabet i de her sager," siger han.

Den digitale tinglysning blev sat i værk den 8. september, men i dag hænger hver tredje sag fast i systemet. Nogle sager ville også være længe undervejs i det gamle system, men slet ikke i det omfang, som det her er set.

Steen Winther-Petersen ser heller ikke, at der er noget til hindring for, at stempelafgiften betales tilbage i de sager, hvor den allerede er indbetalt.

"Det er en nem måde at gøre det på. Det betyder, at man ikke behøver behandle en masse sager individiuelt, og det er til at forstå," siger han.

Selv om borgere og virksomheder, som skal have tinglyst fast ejendom, har tabt enorme beløb på den forsinkede tinglysning, så er det langt fra sikkert, at de kan få erstatning. Tværtimod.

Ventetiden i sig selv udløser ingen erstatning. Det kræver, at det kan bevises, at der er begået fejl i den enkelte sag, eller at der er en generel fejl i arbejdsprocessen i Tinglysningsretten, og selv i de tilfælde er det ikke sikkert, at der er grundlag for erstatning.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) skal midt i januar i politisk samråd om de kaotiske tilstande i tinglysningen.