Madvarer bliver endnu dyrere

Først steg prisen på korn og mælk. Nu kommer turen til kød, forudser Landbrugsraadet i en ny analyse.

Priserne på bl.a. oksekød kommer til at stige - seneste fra foråret af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Priserne på både okse- og svinekød står foran dramatiske prishop. Det er til foråret, at det kan blive ti og måske også 20 eller 30 procent dyrere, at købe et stykke okse- eller svinekød, forudser Landbrugsraadet.

Cheføkonom Leif Nielsen siger, at kødpriserne med sikkerhed vil stige inden længe, og de begynder at tikke opad senest til foråret.

»Kødpriserne vil stige med mere end ti procent, nogle siger endda med 40 procent. Årsagen er, at kornpriserne er steget ret kraftigt det sidste års tid, og der går tre kilo korn til at fremstille ét kilo kød, mens der kun går ét kilo korn til at fremstille ét kilo brød,« siger Leif Nielsen.

Fejlagtige forbrugere

Landbrugsrådet har spurgt danskerne, hvordan de mener, at priserne på en række fødevarer har udviklet sig det sidste år.

Her svarer de fleste, at prisen på fødevarer - og især kød - tordner i vejret. Men realiteten er den stik modsatte.

Prisen på både okse- og svinekød er faldet i pris over det sidste år. Det er derimod mælk, grøntager og brød, der er steget pris ind til videre, viser Landbrugsraadets analyse.

Når folk har den opfattelse, at kødpriserne allerede er steget, skyldes det formentlig, at kød fylder forholdsvis meget på madbudgettet hos de fleste.

Tørke presser prisen op

Det er især tørke i flere lande, som presser prisen på madvarer op. Men Kina, Indien og andre lande i Asien er også begyndt at købe langt flere kød-, korn og mælkeprodukter op på de internationale markeder. Endelig er øget brug af korn til bioenergi også med til at skubbe prisen på korn og andre landbrugsvarer op.

Men det er især prisen på mælk, brød og fjerkræ, der er steget ind til videre, mens kød fra svin og kvæg rent faktisk er faldet med op til fem procent i pris gennem det sidste år. Især svinekød er lige nu betydeligt billigere end for både et halvt og et helt år siden, og ofte kan der lige for tiden købes flæske- eller ribbensteg til mindre end 20 kroner halvkiloet i supermarkedet.

»Men det ændre sig snart. Der vil komme betydelige prisstigning på kød inden for en overskuelig fremtid,« siger Leif Nielsen.

Madbudgettet er ikke vigtigt

Selv om madpriser generelt er steget en del, så bekymrer det ikke danskerne. Landbrugsrådets forbrugerundersøgelse viser således, at seks ud af ti danskere slet ikke tillægger de højere priser på eksempelvis mælk og brød nogen som helst betydning. De køber det samme, som de plejer at gøre.

Årsagen er, fremhæver Leif Nielsen, at fødevarer fylder meget lidt på danskerne budgetter. Bare ti procent af vores indkomster går i dag til mad og drikke og den andel er over de sidste mange år bare blevet mindre og mindre.

Landbrugsrådet har også spurgt danskerne, hvor de vil spare penge, hvis deres forbrugsmuligheder blev 1.000 kroner mindre hver måned. Her svarer meget få, at de vil spare på maden. Det er tøj, ferier, elektronik, møbler og andre ting til hjemmet de fleste helst vil spare på, lige som en del også vil spare mindre op end ellers, hvis de fik færre penge mellem hænderne, viser analysen.