Mads Krage skal hjælpe Harboe-direktør

Nettos tidligere topchef, Mads Krage, skal hjælpe sin gamle ven Bernd Griese i det økonomisk pressede Harboes Bryggeri. Mads Krage er netop indtrådt i bestyrelsen.

Mads Krage, der var med til at gøre Netto til en kæmpe succes, skal nu prøve at få vendt den negative udvikling for Harboes Bryggeri. Foto: Bjarke Ørsted. Fold sammen
Læs mere
En af de mest markante og succesfulde personligheder i nyere tid i dansk detailhandel, den tidligere topchef for Netto, Mads O. Krage, træder nu ind i bestyrelsen for det økonomisk hårdt pressede Harboes Bryggeri.

Han afløser Nowaco-direktør Preben Nielsen, der længe har ønsket at træde ud.

Med Mads Krage, der er formand for LD Invest, får ledelsen og bestyrelsen for bryggeriet med den magtfulde administrerende direktør Bernd Griese i spidsen en tiltrængt saltvandsindsprøjtning.

Mads Krage kan ventes at blive en værdig sparringpartner til Bernd Griese, der i årevis har styret Danmarks tredjestørste bryggerikoncern med hård hånd, men for tiden har problemer med faldende indtjening.

Der var hektisk aktivitet i 11. time for at få bestyrelsesrokeringen på plads. Aftalen med Mads Krage faldt først i hak umiddelbart før bestyrelsesmødet og den efterfølgende generalforsamling den 23. august, fremgår det af referatet fra generalforsamlingen.

Frisk pust
»De tror, jeg kan komme ind som et frisk pust. Det er mit markedskendskab og kendskab til branchen, som man gerne vil have,« siger Mads Krage.

Hvad vil du gøre for at løfte indtjeningen. Bryggeriet har tilbagegang i salget af discountøl i Danmark?

»Jeg kan ikke udtale mig som menigt medlem af bestyrelsen. Jeg er jo netop indtrådt,« siger han.

Harboes Bryggeri måtte nedjustere sine forventninger til indtjeningen for tredje gang i år som følge af nedgang i afsætningen på øl og stigende råvarerpriser, som ikke umiddelbart kan lægges på salgspriserne.

Ud over formandsposten i LD Invest sidder Mads Krage i investeringskomiteen i LD Equity. Lønmodtagernes Dyrtidsfond(LD), der har 20 procent af aktierne i Harboes Bryggeri, har en politik om aktivt ejerskab af de virksomheder, de har aktier i.

Kassesucces
Det var Mads Krage, der »opfandt« Netto og opbyggede lavpriskæden til en regulær kassesucces i Dansk Supermarked-koncernen.

I 1981 indgik Bernd Griese en opsigtsvækkende aftale med ham om levering af discountøl til Netto. Det blev ifølge Mads Krage starten på et erhvervseventyr, som gjorde, at Netto og Harboes Bryggeri voksede sig store sammen.

I mange år var Carlsberg udelukket fra at levere øl og vand til Netto. Men Carlsberg blev taget til nåde og har i de seneste par år konkurreret med Harboe i Netto, hvor Harboe er blevet trængt af både Danmarks største bryggeri og udenlandske bryggerier.

Storaktionærerne familien Griese med den administrerende direktør og hans hustru Kirsten Griese samt parrets døtre Karina Harboe Laursen og Vibeke Harboe Malling fortsætter på linie med formanden, københavneradvokaten Anders Nielsen i bestyrelsen for Harboes Bryggeri.